Nem kell több százezer forintot költeni egy jó matracra

K EPA20150416105
2019.03.25. 10:44

40 matrac laboratóriumi tesztje alapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete arra jutott:

nem érdemes több százezer forintot áldozni egy jó matracra.

Habár a gerincoszlopot sok tesztelt matrac nem támasztotta alá megfelelően, pontrugalmasság és magasságmegőrzés szempontjából jól teljesítettek. További jó hír, hogy a strapabíróbbak akár 8-10 évet is kibírnak, derül ki az egyesület közleményéből.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 6 különböző márkától 40 (rugós, hab, hibrid, latex) matracot tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire jó az alátámasztása alváskor, könnyen beleizzadunk-e, mennyire megy össze a matrac, ha ráfekszünk, és hogy mennyire tartósak az egyes matracok.

Az összesített eredmények alapján 11 matrac legalább 75 százalékot teljesített. A lista élén végzett kétszemélyes matracok között van 60 ezer forintos, de 600 ezer forintos is, a jól szereplő egyszemélyesek 30 ezer és 450 ezer között mozognak. Egy-egy márkán belül is jelentős eltérések vannak árban és pontszámban is. Ár-érték arányban nagyon jól szerepelt például az egyszemélyes 37 ezer forintos Ikea Hövåg (kemény) matrac, ami 76 százalékot ért el, de a teljes eredménytáblázatot a Tudatos Vásárlók honlapján csak pénzért tudják letölteni a regisztrált felhasználók.

A lista élére került termékek közös nevezője, hogy elég tartósak, így valószínűleg több évig tudjuk majd használni, nem töppednek össze, ha ráfekszünk, így nem érezzük az oldalunkban az ágyrácsot. Pontrugalmasság szempontjából is viszonylag jól szerepeltek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékek többségénél nem lejt az egész matrac abba az irányba, ahol ülünk vagy fekszünk, ami főleg kétszemélyes matracoknál nagy előny.

A sereghajtók leginkább azzal veszítettek pontot, hogy kevésbé bizonyultak tartósnak, erősen összemennek, ha ráfekszünk, és könnyen beleizzadhatunk.