Új szervezet alá kerülnek az állami földek

2019.03.25. 19:54

Nemzeti Földügyi Központot (NFK) hoz létre a kormány, július 1-jétől ez az agrárminiszter irányítása alá tartozó központi költségvetési szerv végzi az állami földek kezelését, felügyeletét, ezzel együtt pedig megszűnik a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, derült ki a hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

E szerint az NFK alá tartozik majd minden agrárigazgatáshoz szükséges államigazgatási és kapcsolódó állami feladat, de ez kezeli majd az agrár- és földügyi szakigazgatási rendszereket is. Az új szervezet működteti a Nemzeti Földalapba tartozó vagyonnyilvántartási rendszert, egyben gyakorolja a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Földalapba tartozó földek felett. Továbbá feladata lesz országos hatáskörű szervezetként az osztatlan közös tulajdonban álló földek megosztási eljárásával összefüggő feladatok koordinálása is, írja az MTI.

Az NFK a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megszűnésével annak általános jogutódja lesz, de az NFK létrehozásával megszűnik a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. is, aminek szintén az NFK veszi át a feladatait. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megszüntetése egyébként nem új terv, már 2016-ban is foglalkoztak a kérdéssel. Ezek mellett beolvad az NFK-ba a fővárosi kormányhivatal mezőgazdasági távérzékelési és helyszíni ellenőrzési osztálya és a MePAR fejlesztési koordinációs és üzemeltetési osztálya is.

Az érintett minisztereknek június végéig gondoskodniuk kell az NFK létrejöttével kapcsolatos intézkedésekről, így a szükséges költségvetési jogszabályok módosításáról, és az NFK működésével kapcsolatod jogszabályok megalkotásáról.