Patai Mihály: Pár hónapon belül be tudnánk lépni az eurózónába

2019.03.27. 18:42

Magyarország és Csehország pár hónapon belül akár most is be tudna lépni az eurózónába, a magyar mutatók körül csupán az államadósság mértéke kérdés, mondta Patai Mihály az MNB-alelnökjelölti meghallgatásán a parlament gazdasági bizottsága előtt - írja a Napi.hu.

Patai ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a magyar euróbevezetés nyitott kérdés, és hogy ő "csak a pénzügyi szempontokat látja", miközben az euró bevezetése nemzeti stratégiai kérdés.

Orbán Viktor miniszterelnök Patai Mihály jegybankalelnöki kinevezésére március közepén tett javaslatot Áder János államfőnek. Patai Mihályt a gazdasági bizottság tagjai 10 igen és 1 nem és 1 tartózkodó szavazat mellett alkalmasnak találták az MNB alelnöki posztjára szerdán.

A meghallgatásán elmondta még, hogy:

  • A magyar bankrendszerben az utóbbi tíz évben a legfontosabb változás az volt, hogy 50 százalékra nőtt a hazai tulajdoni hányad.
  • Konszenzus van a világban, hogy már az idén lassulás kezdődik a globális gazdaságban. A magyar gazdaság azért tud a következő három évben is nőni, mert a belső fogyasztás és a beruházás átvette a motor szerepét.
  • "a következő időszakban a kamatszint nagy valószínűséggel tartható", de a külső válságok bármikor elérhetnek minket.

A néhai Népszabadság  egyik utolsó sztorijaként 2017 őszén írta meg, hogy Matolcsy György MNB-elnök Patai Mihály luxuslakását használja. A Várban, az Országház utcában lévő legfelsőbb kategóriás lakás használata azért okozott komolyabb felzúdulást, mert miközben Matolcsyék felügyelik a bankokat,  Patai Mihály  pedig az ország egyik legnagyobb bankjának, az UniCreditnek a vezetője, így a lakássztori összeférhetetlenségi kérdéseket vetett fel. Patai később cáfolta a dolgot. Patai az alelnöki poszton Gerhardt Ferencet váltja majd.  • Hírek
  • Hírek