Az ön számláját is befagyaszthatják, ha nem egyeztet időben adatot

2019.03.30. 08:22 Módosítva: 2019.03.30. 08:23

A Magyar Nemzet felmérése szerint több tízezer magánember és több ezer vállalkozás még nem végezte el a kötelező adategyeztetést a bankjával. Az MNB ismét figyelmeztetést adott ki, hogy idén június 26-ig minden pénzügyi intézménynek el kell végeznie azon ügyfelei teljes körű ügyfél-átvilágítását, akikkel 2017 júniusa előtt létesített ügyfélkapcsolatot, és akik esetében nem rendelkezik a jogszabály által előírt adatokkal, dokumentumokkal. 

Ezek hiányában az ügyfelek 2019. június 26. után – a hiány pótlásáig – nem tudnak újabb ügyleteket indítani.

A 2017 júniusában hatályba lépett pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) előírása szerint a magyarországi hitelintézeteknek legkésőbb idén június 26-ig teljes körű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. Ennek hiányában 2019. június 27-től az adott bankok, takarékszövetkezetek vagy egyéb kötelezett pénzügyi intézmények nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait.

Az ügyfél-átvilágításhoz szükséges adatok, dokumentumok postán, élő videóbanki vagy netbanki úton is megadhatók. A Magyar Nemzet banki körképéből kiderül, hogy a különböző bankok, különböző módokon fogadják az ügyfelek adatait. Van ahol elektronikusan, máshol postai úton és személyesen lehet elvégezni a kötelező adategyeztetést, az MNB annyi könnyítést tett, hogy engedélyezte a videóhíváson át történő azonosítást is. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét