Jusztin
13 °C
30 °C

Kritikus aszály van, és komolyabb eső csak a hét végén jön

DROTI20190329001
2019.04.01. 17:46

A csapadékhiány országszerte 20-30 milliméter közötti, a felső talajréteg szárazsága már elérte a kritikus szintet, és a következő napokban is marad a szárazság. A hét második felében és a jövő héten várható délnyugat felől csapadék, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az őszi vetések a napos, meleg időben gyorsan fejlődnének, de a legtöbb helyen a szárazság ezt lassítja. Egyre több gyümölcsfa virágzik, ehhez kedvező a napos, száraz idő, amely a kártevők elleni védekezést is segíti. Az elmúlt héten a fagy ismét károkat okozott a virágzó kajszi- és mandulafákon, amikor az Alföldön többfelé 2 méteres magasságban is -4 és -7 fokig hűlt a levegő.

A hét első felében nem változik számottevően az időjárás. Gyakran lesz élénk a szél, amely a száraz talajt könnyen felkapja. Szerdán és csütörtökön csak elszórtan lehet kisebb eső, zápor. Pénteken országszerte, szombaton főként keleten, vasárnap pedig délnyugat felől ismét sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A csapadék mennyisége általában 10 és 20 milliméter között valószínű a hét végéig, de a jövő héten is csapadékos marad az időjárás.

Kedden és szerdán a szélvédett, környezetükhöz képest alacsonyabban fekvő területeken lehet még gyenge fagy, a hét további részén azonban többnyire fagymentesek lesznek az éjszakák.  

A kormányzat az idei évtől meghosszabbítja a mezőgazdasági vízhasznosítási idényt, amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez, jelentette be pénteken az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. 

Farkas Sándor az országos aszályhelyzet miatti kormányzati döntésről tartott sajtótájékoztatón azt mondta: 2019-től március 1-jétől október 31-ig tart az öntözési idény az eddigi április 15-től szeptember 30-ig terjedő időszak helyett. Az öntözési idényben az alapdíj 70 százalékát átvállalja az állam 2019-ben, a gazdáknak 30 százalékot kell megtéríteniük.