Az oroszok pénzt adnak a fehéroroszoknak a saját hitelük törlesztésére

2019.04.02. 12:38

Oroszország 600 millió dollár kölcsönt nyújt Fehéroroszországnak – jelentette be az orosz pénzügyminiszter kedden, írja az MTI.

Anton Sziluanov azt mondta, hogy az orosz államfő jóváhagyásával Oroszország 600 millió dollár kölcsönt folyósít Fehéroroszországnak. Minszk az összeget egy korábban nyújtott orosz hitel refinanszírozására fordítja. Minszk február végén jelezte újabb kölcsönigényét Moszkvánál - állította az orosz pénzügyi tárca vezetője.

Kedden azt is bejelentették Moszkvában, hogy Fehéroroszország 200 millió dollár kölcsönt kap április végéig az Oroszország által vezetett Eurázsiai Stabilizációs és Fejlesztési Alaptól (EFSD), ami annak a hitelkeretnek a hetedik részlete, amit a fehérorosz költségvetés stabilizálására különítettek el. A 10 milliós lélekszámú volt szovjet köztársaságot majd negyedszázada vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka az orosz kölcsönöktől és az olcsó energiaáraktól függ, hogy működtetni tudja az ország szovjet típusú gazdaságát.

2018 májusi adatok szerint Fehéroroszország 6,3 milliárd dollárral és 60 milliárd rubellel (1 rubel=4,37 forint) adósa Oroszországnak.

A 10 milliós lélekszámú volt szovjet köztársaságot majd negyedszázada vaskézzel irányító Lukasenka az orosz kölcsönöktől és az olcsó energiaáraktól függ, hogy működtetni tudja az ország szovjet típusú gazdaságát. 

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök decemberben azzal vádolt pénteken egyes orosz politikusokat, hogy terveket szőnek országának bekebelezésére. Hozzátette azonban, hogy erre soha nem fog sor kerülni.  Vlagyimir Putyin tavaly decemberben az energiahordozók ára körül kialakult vitában azt mondta, "m ás gázárhoz az integráció más szintjére van szükség". A konfliktustól ebben a cikkben írtunk részletesebben.