Sztrájkbizottság alakult a Sanofi gyógyszergyárában és raktártelepein

2019.04.02. 13:54

Sztrájkbizottság alakult Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) a közel 2000 főt foglalkoztató francia Sanofi magyarországi leányvállalatánál, a két telephellyel rendelkező Chinoin Zrt.-nél, valamint a Sanofi saját raktártelepén – derül ki a VDSZ közleményéből.

A testület megalakulásának oka, hogy a munkáltató egyoldalú, három százalékos differenciált béremelését elfogadhatatlannak tartják. A szakszervezet szerint ez lényegében azt jelenti, hogy  valaki legjobb esetben a maximális három százalékos bérnövelésben részesül, ugyanakkor valakinek egyáltalán nem nő észrevehetően a bére. 

A Mérce.hu kérdésére Székely Tamás, a VDSZ elnöke elmondta, az egyoldalúan megállapított béremelést megelőzte ugyan egy tárgyalási szakasz, de a munkáltató feltételeit a szakszervezet nem fogadta el.

A szakszervezeti vezető szerint a sztrájkbizottság megalakítását nagy valószínűséggel kollektív munkaügyi követi majd. Székely azt mondta, nem gondolkodnak feltétlenül két számjegyű emelésben, de a mostani három százaléknál jelentősen többet fognak követelni. A részletes követelések mellett a sztrájkhajlandóság felmérése is folyamatban van.