Külföldi terjeszkedésre készül Tiborcz cége

2019.04.03. 15:57

A hazai fejlesztések mellett külföldi piacokon is terjeszkedne a BDPST Group – mondta Tiborcz István, a cégcsoport tulajdonosa a Portfolio.hu-nak. Tiborcz mellesleg Orbán Viktor miniszterelnök veje is, akinek az Elios nevű volt cégének közbeszerzései az unió korrupcióügyi hivatala, az OLAF nyomozása alapján egyáltalán nem voltak rendben, de ez a Tiborcz esetében nem elhanyagolható részlet a cikkből nem derült ki.

Tiborcz azt mondta, középtávú cél, hogy külföldön is meghatározó pozíciókkal rendelkező, jelentős piaci szereplővé váljon a BDPST Group. Ennek jegyében a környező országokban is keresik azokat a patinás, sok esetben műemléki védelem alatt álló, mégis évtizedek óta kihasználatlan, folyamatosan romló állapotú ingatlanokat, amik felújításukat követően, akár az eredetitől eltérő funkciók mentén, rentábilisan üzemeltethetők.

Az interjúban előkerül a pesti Szabadság térre néző Adria-palota felújítása is: erről annyi derül ki, hogy még a tervezés szakaszában van a projekt, de várhatóan idén elindul a kivitelezés is. Az Adria-palota felújításáról hétfőn írtuk meg, hogy azt a BDPST Zrt. az állami tulajdonban lévő Budapest Bank 2,99 milliárd forintos kölcsöne segítségével valósítja meg.

Az állami kölcsön ténye azért érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök veje négy évvel ezelőtt azért szállt ki az uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon taroló Elios Innovatív Zrt.-ből és a keszthelyi Balaton-parton érdekelt Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-ből, mert sokan támadták közpénzeket felhasználó projektek miatt. Ahogy egy interjúban fogalmazott „megértette, hogy Magyarországon a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhat bármivel".

A kikötős cégtől Tiborcznak alighanem azért kellett megszabadulnia, mert a társaságot az akkor még állami résztulajdonú Gránit Bank hitelezte, és Orbán Viktor ez idő tájt jelentette be a parlamentben, hogy utasította a nemzeti fejlesztési minisztert, „ha az állami vállalatoknál bárki, aki rám vagy a családomra hivatkozva megjelenik, azt azonnal zavarják el”. 

Ehhez képest most Tiborcz cége újra állami banktól vett fel hitelt, az interjúból azonban ez az ellentmondás sem kerül feloldásra. Sokáig egyébként csak sejteni lehetett, hogy a BDPST tulaja Tiborcz István, 2017-ben aztán az Origónak adott interjúban bejelentette, hogy„meghatározó” tulajdonrésze van az értékes budapesti ingatlanoktóla turai kastélyig több nagyon értékes épületet is megszerző cégben. A cégnek egyébként négy tulajdonosa van, háromról lehet tudni, hogy kicsoda, a negyedikről pedig az egyik újságírónk tudja, hogy ki, de nem mondhatja el.  • Hírek
  • Hírek