Apokalipszis a mesekastély árnyékában Kisvárdán

DSC 6358
2019.04.04. 08:27

Kisvárda egy átlagos város Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az ukrán és a szlovák határ közelében. Az utóbbi években azonban fantasztikus módon megszaporodtak az egészen elképesztő beruházások, olyanok mint: 

  • fűtött pályás sportcsarnok,
  • termálvizes lórehabilitációs központ, 
  • látványszegénynegyed,
  • csúszdapark,
  • öko-filmpark,
  • teniszakadémia.

Egyesek szerint az is közrejátszott abban, hogy hirtelen ömleni kezdett a pénz a régióba, hogy a helyi születésű Seszták Miklós fejlesztési miniszter lett. Később pedig, miután távozni kényszerült posztjáról, több hozzá köthető beruházás megbicsaklott.

Seszták még miniszterként valódi lokálpatrióta módjára fejlesztések sorát hozta Kisvárdára, egyesek szerint a leváltásához is részben az vezetett, hogy aránytalanul egy pontra fókuszálta a fejlesztési pénzeket. Most elmentünk Kisvárdára megnézni, hogyan állnak a helyi beruházások, amik miatt egyesek már kis Felcsútként kezdték emlegetni a várost. 

Amikor elindultunk, valahogy úgy képzeltem el a dolgot, hogy be kell majd járnunk az egész települést, hogy megnézzük az összes épülő projektet. Némileg csalódottan vettem tudomásul, hogy az elmúlt évek megaberuházásai, a stadion, az aquamozi, az öko-filmpark, a fordított ház, a virtuális akvárium nagyjából egy fél négyzetkilométeres területen, egymás mellett találhatók.

Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés, Kisvárda. Megítélt támogatás: 1 295 000 000 forint

Ezen a néven épül a mozis élménypark a helyi nádasban. A projekt hivatalos ismertetését olvasva elsőre teljesen rossz helyen kerestem a térképen a tavat, ahol a beruházások megvalósulnak. A hivatalos tervek szerint ugyanis:

A tó bejáratnál egy fejjel lefele megépített tájház építése szolgálja a komplex turisztikai, információs és látogatómenedzsment funkciók biztosítását. Kialakításra kerül továbbá egy csónakház, illetve a tó 1. és 2. szigetein elhelyezkedő könnyűszerkezetes építmény komplexumok, amelyekben a tó és környéke élővilágát bemutató interaktív eszközök kerülnek elhelyezésre, és ismeretterjesztő 3D-s dokumentumfilmek mutatják be az attrakcióra jellemző állatvilágot. 

Az első gond, hogy a tó nincs is rajta a Google térképén, csak a műholdképen látszik, ami nem csoda, ugyanis sokáig nem is volt benne víz, csak 2015-ben állították helyre 200 millió forintért. Amikor szigeteket, helyi élővilágot, csónakházat képzel maga elé az ember, nem éppen a kisvárdai Nádas-tó jut az eszébe elsőre.

A tó helye 2009-ben. (Forrás: Microsoft Bing Maps)
A tó helye 2009-ben. (Forrás: Microsoft Bing Maps)

Az ötszáz méter széles tavat tényleg sikerült helyreállítani, sőt még két szigetnek is találtak helyet. (Úgy látszik, az elmúlt időkben kisebb divatja lett a szélsőséges talajrendezéseknek.) 

A helyreállított tó 2018-ban. (Forrás: Google Maps) A fák közötti négyszögletes épülettől jobbra épülnek jelenleg az élménypark épületei.
A helyreállított tó 2018-ban. (Forrás: Google Maps) A fák közötti négyszögletes épülettől jobbra épülnek jelenleg az élménypark épületei.

A bal oldali szigetre már vezet is egy híd, ezen a szigeten fog helyet kapni a virtuális akvárium névre keresztelt élményközpont. A horgásztó felől nézve (a képen felül) a tavaszi szélben hajladozó nád mögött konténerek, faépítmények tűnnek fel. Elsőre az egészről a Csernobil melletti Pripjaty elhagyatott vidámparkja jut az eszembe, pedig valójában csak az épülő Cinemaqua élményparkról van szó.

Apokalipszis most

Ha már Csernobil: akik posztapokaliptikus élményekre vágynak, azok nem fognak csalódni Kisvárdán. A tó csatorna felőli szélén autógumik vannak a földbe ásva gokartpályát formázva. Se én, se a kanális partján tanácstalanul nézelődő nagy fehér kócsag nem értette, hogy mi lehet ez az amúgy Natura 2000-es környezetvédelmi területbe aligha illő kreálmány. Már csak a szerkesztőségbe visszaérve sikerült minden kétséget kizáróan megbizonyosodnom arról, hogy 

ez bizony a Mad Max tematikájú gokartpálya.

A Hajók mögött a 4-es főút felé kialakított gokartpályán filmesen felturbózott apokaliptikus külsejű járművekkel lehet száguldozni

– olvasható a város honlapjára feltöltött hivatalos dokumentációban. Tehát nem egy vállalkozó kedvű helyi szabadult rá a területre markolóval, hanem tényleg az van, hogy uniós pénzből lehet majd Kisvárdán apokaliptikus külsejű járművekkel száguldozni. 

Hasonlóan különös látvány a csatorna mentén továbbsétálva a Jégvilág névre keresztelt, 1:1 nagyságú, 17. századot idéző vitorlás.

És furcsán hat az égre meredő gigászi színes csúszdakomplexum is a tó partján, mintha csak egy, a helyi TSZ raktárában téli álmát alvó vurstli rosszul megrajzolt Angelina Jolie-ja meredne rám két rozsdás Zetor közül.

Ez a kettősség egyébként nagyon domináns mindenhol, a pénz nem számít építkezések és vályogházak váltják egymást, ennek az egész jelenségnek egy extrém példája az új tóparti beruházás. A tóparti komplexum közepén a helyi telefon- és internetszolgáltató épülete árválkodik egy adótoronnyal. Sajnos úgy tűnik, ezt békén hagyják, pedig egy kis fantáziával akár az Eiffel-tornyot vagy egy égig érő paszulyt is lehetne varázsolni belőle.

A fák még kopaszok, így az épülő tájház csontváza, a Disney-kastélyra hajazó rikító valami meredezik a távolban. Lehet, hogy a Sárkányváros az, ami a terveken Wizard néven fut. „A lovagvárak romantikájának és a trónok harca sötét középkori fantáziavilágának elegye. Arénája alkalmas lovagi játékok, erő és ügyességi versenyek lebonyolítására. Épületei és szobrai misztikusak, jól fotózhatóak és filmezhetőek" – olvasható a leírásban.

Megpróbálok a stadion fölött lassan tovakúszó bárányfelhők közé sárkányokat képzelni, de csak a Mad Max-pálya kócsagja szál el Jéke irányába, mégis mintha éreznék valamit a levegőben a sötét középkori fantáziából és a Trónok harca ármánykodásaiból. 

A helyi élővilág érdekében helyreállított, vagy, ha rosszmájúak akarunk lenni, a semmiből elővarázsolt tavon át egy építkezési törmelékből húzott földhíd kígyózik a Szülinap-sziget felé. Bár a sziget most még nem szülinapi, csak egy sima üres halom a tó közepén, egyszer majd móka és kacagás fogja megtölteni.

A kisebbeket és a lányokat várja a SZÜLINAP SZIGET. Gazdagon parkosított hercegnő-vár homlokzatba érkeznek a vendégek

– olvasható a leírásban. A hivatalos pályázati kiírás 2021-re teszi a projekt befejezését, addig biztosan nem fogja vidám gyerekzsivaj betölteni a szigeteket.

Egzotikus, de közbiztonságmentes 

A főút mentén csatorna vezet Döge irányába, egyik helyi forrásunk olyanról is hallott, hogy a csatornát kibővítik, hogy csónakon el lehessen jutni Kisvárdától egészen a közeli Rétközi-tóig, de ezt hivatalos papírok nem támasztják alá.

Egyébként valahol a Rétközi-tó mellett, Szabolcsveresmart és Kisvárda között épül a teniszakadémia, meg is indulunk, hogy megnézzük, de a betonútnak egyszer vége szakad, behajtani tilos.

Csak földmunkák vannak még, ahol majd az angol nyelvű bentlakásos teniszakadémia állni fog, egy 48 fős kollégiummal, főépülettel, egy center- és további 11 teniszpályával, nem utolsósorban pedig egy úgynevezett klubépülettel, amit a terület legszebb részén, a halastó partján építhetnek fel, a sportiskolától elzártan.

A rossz nyelvek azt pletykálják, hogy valójában csak a klubház és az apartman miatt épül az egész, ezt a néma homokbuckákból azonban most még lehetetlen megállapítani. 

A tó túloldalán ott mered egy konténerekből és valamiből másból – a távolból farostlemeznek tűnik – felhúzott építmény, amit nem sikerül beazonosítanom, lehet, hogy a  „TWIST OLIVÉR és a tolvajok utcája” az , ami  egy kicsit lerobbant utcai hangulatokat, a szegénynegyedek egzotikus de közbiztonság mentes hangulatát tükrözi." 

Idegenvezetőnk figyelmeztet, hogy a területet védő biztonságiak nem túl megértők a tilosba tévedőkkel, így a boldogság titokzatos szigete és a szegénynegyedek közbiztonságmentes egzotikuma a hivatalos átadásig elérhetetlen marad számunkra. Hol fogjuk így megtapasztalni a közbiztonság hiányát és a szegénységet? Kíváncsian várjuk az átadót, hogy teljes pompájában is megcsodálhassuk a kisvárdai moziparkot és a virtuális akváriumot.