Védelmi együttműködést kötött Magyarország az USA-val

2019.04.04. 17:32 Módosítva: 2019.04.04. 21:30

Védelmi együttműködési megállapodást írt alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes – írja az MTI. 

A Defense Cooperation Agreement nevet viselő megállapodás Magyarország és az Egyesült Államok katonai együttműködését szabályozza, és a NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett washingtoni külügyminiszteri tanácskozás csütörtöki zárónapján írták alá.

Szijjártó Péter az aláírás alkalmából elmondta, büszkék arra, hogy ez idő alatt hozzájárulhattak a szövetség sikeréhez olyan megbízható partnerekként, amelyekre az Egyesült Államok és a NATO is mindig számíthat.

David Cornstein amerikai nagykövet a DCA apropóján kiadott közleményében azt írta: 

Ez a megállapodás modernizálja a fegyveres erők jogállásáról szóló korábbi egyezményt, hogy az lépést tartson a védelmi kérdésekkel összefüggő új realitásokkal, és újabb előrelépést jelent azon az úton, melyre a magyar nép 30 évvel ezelőtt lépett, amikor úgy döntött, hogy véget vet a kommunizmusnak és a szabadságot választja. Várjuk, hogy még szorosabbá tudjuk fűzni biztonsági kapcsolatainkat Magyarországgal, és reméljük, hogy a magyar Országgyűlés minél előbb jóváhagyja az egyezményt.