6000000000 forint profitot ért el Mészáros Lőrinc tőzsdei cége

2019.04.05. 22:06 Módosítva: 2019.04.05. 23:10

Kiemelkedő évet zárt a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. 2018-ban, a társaság üzleti eredményességét mutató EBITDA egy év alatt több mint háromszorosára, 11,7 milliárd forintra nőtt, a cég 6 milliárdos profitot ért el – írja az MTI a tőzsdei társaság nemzetközi számviteli elvek szerinti (IFRS) konszolidált éves jelentése alapján. Az MTI valószínűleg véletlenül elfelejtette leírni, hogy a cég egy korábbi politikus, egy bizonyos Mészáros Lőrinc tulajdonában van.

A sikereire büszke Konzum az MTI-hez eljuttatott közleményben ismerteti: a vállalatcsoport 28,2 milliárdos nettó árbevétel mellett 6 milliárd forintos nyereséget ért el. Ennek csaknem 90 százaléka a turisztikai szegmens (Hunguest Hotels Zrt., Balatontourist) teljesítményéből származott.

A konszolidált éves beszámoló alapján a Konzum Nyrt. pénzügyi helyzete stabil, eredményessége pozitív, és jelentős a hozzáadott érték az egyszeri tételek kiszűrését követően is, hangsúlyozzák a közleményben. Ilyen egyszeri, technikai tételként módosította pozitív irányba a társaság 2018-as eredményét az Appeninn Nyrt. ingatlanállományának könyv szerinti értékéhez képesti felértékelődése, míg a Konzum Management Kft.-n keresztül birtokolt Opus Global Nyrt. részvények árfolyamveszteségével a pénzügyi műveletek ráfordításainál kalkuláltak. Ezekkel a tételekkel korrigálva a társaság 6 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta az elmúlt évet – közölték. A közgyűlésen az igazgatóság azt a javaslatot fogja tenni, hogy a társaság teljes adózott eredménye az eredménytartalékba kerüljön, ez derült ki az előterjesztésből.

A korábbi felcsúti polgármester rendhagyó tőzsdei módszereiről ebben a cikkben írtunk bővebben:

Mészáros Lőrincnek egyébként nem ez az egyetlen pénzügyi sikere idén tavasszal, a Mészáros és Mészáros Kft. szerződésállományának értéke csaknem 26,5 milliárd forinttal emelkedett egy év alatt.