Bocsánatot kért a lezuhant Boeingek áldozatainak családjaitól a cég vezére

2019.04.05. 11:46

Bocsánatot kért a lezuhant 737 Maxok okozta halálesetek miatt Dennis Muilenburg, a Boeing vezérigazgatója a cég közleményében.

Muilenburg külön bocsánatot kért a Lion Air és az Ethiopian Airlines lezuhant járatain utazó utasok és személyzet családjaitól. Muilenburg azt írta, a Boeingnél dolgoznak az balesetet okozó átesésvédelmi rendszer (MCAS) szoftverfrissítésén, és a rendszer kezeléséhez szükséges oktatási anyag kialakításán.

"Köszönjük az etióp vizsgálóbizottság kemény munkáját. A körülmények feltárása elengedhetetlen feltétele annak, hogy garantálni tudjuk a repülés biztonságát. Részletesen át fogjuk vizsgálni a jelentést, és mindent meg fogunk tenni, hogy garantáljuk a repülőink biztonságát" - mondta.

Az előzetes jelentés szerint  a 157 emberrel a fedélzetén lezuhant  etióp gép pilótái követték a gyártó által rendelkezésükre bocsátott eljárásrendet, mégsem tudták megakadályozni a katasztrófát. A márciusban történt katasztrófával kapcsolatos információkat az etióp közlekedési miniszter ismertette csütörtök délelőtt. Dagmawit Moges elmondta, a pilóták többször is megpróbálták a Boeing és az FAA utasításait végrehajtani, azonban nem tudták irányítani a Boeing MAX-ot. 

Az is elhangzott, hogy a rendelkezésre álló információk szerint a gép repülésre alkalmas állapotban volt, és a felszállással kapcsolatban is minden normális volt. 

Az etióp vizsgálat vezetője elmondta: az előzetes jelentéshez a repülési adatrögzítő és a pilótafülke hangrögzítőjéből kinyert adatokat vették alapul. Kérdésre válaszolva jelezte: egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a repülőgép állásszögjeladó szenzorát bármi megrongálta volna. Ez a berendezés látja el adatokkal a gép automatikus átesésgátló rendszerét, amelynek a korábbi jelentések szerint köze lehet a repülőgép lezuhanásához.