Egyelőre nem húzza vissza a gyengélkedő német ipar a magyart

2019.04.05. 10:16

2019 februárjában az ipari termelés volumene 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal – közölte a KSH.

A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában gyorsult a növekedés üteme, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlaghoz hasonló mértékben emelkedett.

A termelés az év első két hónapjában 5,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH friss adatai alapján tehát egyelőre nem látszik, hogy a német gazdaság lassulása negatív hatással lenne a magyar ipar teljesítményére. Csütörtökön írtunk róla, hogy  a várt szerény növekedés helyett jelentősen visszaestek a németországi feldolgozóipari vállalatok új megrendelései februárban a német szövetségi statisztikai hivatal friss adatai alapján.

Gulyás Gergely nemrég arról beszélt, hogy szeptemberben gazdasági válság jöhet, ami ugyan nem lesz akkora, mint a 2008-as, de azért fel kell rá készülni. A kormány időről-időre előszedi ezt a témát, de kérdés, hogy aktuálisan érdemes-e megijednünk. Egy dolog van, ami miatt az eddiginél jobban, ez pedig a német gazdaság helyzete. Erről  ebben a cikkben  írtunk nemrég részletesebben.