János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az albérletárak megregulázásáért tüntetnek Németország-szerte

2019.04.06. 15:35

Több ezer ember vonult az utcára Berlinben és Németország más városaiban, hogy az egyre jobban elszálló albérletárak ellen tüntessenek, számolt be a dw.com. Az elmúlt tíz évben az albérletárak a duplájukra nőttek Berlinben, ahogy a német gazdaság munkaerőigénye egyre több embert vonz a városba. Felmérések szerint a berlini albérletárak átlépték a 10 eurós négyzetméterenkénti árat is, ez egy 60 négyzetméteres lakás esetén nagyjából 600 eurót, azaz 190 ezer forintot jelent. 

A tüntetők azt követelik, hogy a német szövetségi kormány tegyen valamit az egyre növekvő albérletárak ellen, mivel véleményük szerint a megfizethető lakhatás nem csak alapszükséglet, de a város karakterének is a része. 

 "Szabályokat kell hozni, ez egy város, és nem egy üres telek, ahol mindenki azt csinál amit akar – mondta el Thomas McGath, a tüntetéseket szervező Expropraite Deutsche Wohnen & Co. szóvivője. – Az albérletek ára nem valami olyan dolog, amit teljes egészében a piacnak volna szabad meghatároznia." A Deutsche Wohnen a legnagyobb privát lakásbérléssel foglalkozó vállalat Berlinben, a cég 111 500 lakást ad ki, erre reflektál a mozgalom neve, amit nagyjából sajátítsák ki a Deutsche Wohnen lakásaitként lehetne fordítani, mivel a szervezők szerint a kormánynak kéne átvennie az ingatlanok egy részét. 

Sokak szerint ez osztályharc, és ez így is van, de nem mi kezdtük

– mondta Rozbeh Taheri a tiltakozások egyik képviselője a médiának szombaton. Véleménye szerint a tiltakozások csak reakciók arra, hogy a professzionális főbérlők évek óta megkeserítik a bérlők életét. Véleménye szerint fontos, hogy gátat szabjanak a hasonló vállalkozásoknak és a piacra gyakorolt hatásuknak. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!