Lehet-e trükközni a jövőre megugró lakásáfával?

2019.04.06. 12:07

Az idei az utolsó év, amikor a lakásépítés áfája még csak 5 százalék, januártól már a normál 27 százalékos áfakulcs vonatkozik erre a tevékenysége. Az építkezők vagy új lakás építését tervezők így jelentős drágulásra számíthatnak, hiszen ha egy építkezés nem fejeződik be idén, akkor a december 31-ig kiállított számlákat még 5 százalékos, a január 1-je utániakat már 27 százalékos áfatartalommal kell kifizetni. Egy nettó 30 milliós költségű ház áfája például az idei szabály szerinti 1,5 millió forintról 8,1 millió forintra nő, vagyis a bruttó ár 20 százalékkal emelkedhet.

A piaci szereplők tapasztalatai szerint az építkezést tervezőket leginkább az foglalkoztatja, hogy ezt az áfaemelést hogyan lehet leginkább megúszni – ez a most zajló Construma kiállítás szereplőinek általános tapasztalata is. A legtöbben a kedvezményes lakásáfa minél további kihúzási lehetőségeiről gondolkodnak és érdeklődnek.

Az áfaemelés elleni legjobb védekezés az lehet, hogy az, aki építkezni akar, a rendelkezésére álló önerő minél nagyobb részét – vagy akár a teljes önerőt – még idén kifizesse előlegként. Ehhez persze elég komoly bizalmi viszony kell a kivitelező iránt, bízni abban, hogy a cég nem tűnik el a pénzünkkel vagy a házunk építése nem csúszik éveket. Igaz, van olyan konstrukció is, ahol az előleget ügyvédi letétbe lehet helyezni – ezt a szolgáltatást az egyik készházépítő dolgozta ki, amely honlapján áfakalkulátor is van –, ennek díja azonban elég magas, legalább 750 000 forint (vagy a teljes költségvetés 5 százaléka), vagyis amit nyerünk a réven, annak egy részét elveszíthetjük a vámon.

Az áfaemelés valójában áfa-visszarendezést jelent, a lakásépítés kedvezmény, öt százalékos áfáját ugyanis 2016-ban vezették be, és csak átmeneti rendelkezésnek szánták (de mindazok élhetnek vele, akiknek 2018-ban már volt építési engedélyük). A NAV honlapján szereplő tájékoztatás szerint „a 27%-os adómértéket arra az új lakóingatlan értékesítésre kell majd ismételten alkalmazni, ahol a teljesítés (illetve előleg esetén a fizetendő adó megállapítása – kézhezvétele, jóváírása, megszerzése) 2020. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik”. Az adóhivatal honlapja is megemlíti azt a lehetőséget, hogy „a 2020. január 1-jét megelőzően kézhez vett, jóváírt előleg még kedvezményes 5%-os adómértékkel adózik”.

Van egy másik lehetőség is, amit az építkezők esetleg kihasználhatnak, derül ki szintén az adóhivatal honlapjáról. Eszerint azoknál az építkezéseknél, ahol van lehetőség részteljesítésre, az idén elkészült és átvett ingatlanelemek még szintén csak 5 százalékos áfával adóznak. „Részteljesítés esetén nem csupán az ellenérték részletekben való megfizetéséről van szó, hanem a felek az ügylet természetben osztható tárgyát megbontják, és az egyes részek külön történő átadás-átvételében állapodnak meg (...) egy, 2019. december 31-ét követően elkészülő új lakóingatlan esetében a felek 2020. január 1-jét megelőző részteljesítésekben állapodnak meg, – értve ez alatt a fentiek értelmében az egyes részfázisok elkészüléséhez igazodó fizetési és számla kibocsátási kötelezettséget is – úgy az egyes részteljesítések az Áfa tv. 57. § (1) bekezdése értelmében teljesítésnek minősülnek, és az ellenérték részteljesítés(ek)hez igazodó összege arányában az új lakóingatlan értékesítését 5 %-os áfa terheli” – olvasható erről a NAV tájékoztatása.