Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Csökken a Boeing árfolyama

2019.04.08. 15:10

Jelentősen csökkent a Boeing amerikai repülőgépgyártó és beszállítói árfolyama hétfőn azután, hogy a cég a New York-i tőzsde pénteki zárása után közölte, hogy a közelmúltbeli két légi katasztrófa következményeként április közepétől havi 52-ről 42-re csökkenti a 737 MAX típusú gépek gyártási rátáját, írja az MTI. Ezzel a döntéssel a Boeing gyakorlatilag elismerte, hogy arra számít, a légiközlekedési hatóságok nem mostanában oldják fel a géptípusra kivetett repülési tilalmat.

A Boeing tőzsdenyitás előtt egy órával az elektronikus kereskedésben 4,13 százalékos mínuszban forgott, míg beszállítói közül a brit Meggitt, az ugyancsak brit Melrose és a francia Safran 1 százalék és 2,5 százalék körüli veszteséget mutatott.

A Boeing felfüggesztette legnépszerűbb modelljének átadását a megrendelőknek, miután az etióp légitársaság egyik 737 MAX típusú gépe március 10-én felszállás után Addisz-Abeba közelében lezuhant. A katasztrófában 157 ember vesztette életét. Öt hónappal korábban a Lion Air indonéz légitársaság ugyanilyen típusú Boeingje zuhant a Jáva-tengerbe, a repülőn tartózkodó 189 ember odaveszett.

A Boeing jövőjének szempontjából kulcsfontosságú a 737-es gépcsalád. A polgári légiközlekedésben 2017 óta vesz részt a 737-esek negyedik generációja, a MAX sorozat. A januári adatok szerint 350 darab Boeing 737 MAX modellt már leszállított a Boeing, és emellett több mint ötezer megrendelése volt.

Az etióp hatóságok első hivatalos jelentése szerint az Ethiopian Airlines 302-es járatát teljesítő pilóták mindenben követték a Boeing és az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) szabályos eljárásrendjét, a repülőgép mégis lezuhant, orral csapódott a földbe. Az etióp vizsgálat vezetője elmondta: egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a repülőgép állásszög-jeladó szenzorát bármi megrongálta volna. Ez a berendezés látja el adatokkal a gép automatikus átesésgátló rendszerét, amelynek a korábbi jelentések szerint köze lehet a repülőgép lezuhanásához.

Az előzetes jelentések szerint az indonéziai légi balesetben az állásszög-jeladó közvetített hibás adatokat az átesésgátló rendszernek, amely így újra és újra lefelé nyomta a gép orrát.

A Boeing - amely ellen vizsgálatok folynak az Egyesült Államokban az új géptípus feltehetően elkapkodott forgalomba helyezése miatt - a múlt héten közölte, hogy frissítést adott ki a 737 MAX-ok irányítási rendszerére, amelynek keretében több biztonsági funkciót is beiktattak az átesésgátló működésébe.