Taksony
-2 °C
3 °C

Megtízszerezné a kitermelést Orbán apjának bányája

2019.04.08. 10:40

Évente egymillió tonnára növelné a bányája kitermelését Orbán Győző, Orbán Viktor miniszterelnök apja – írja a Magyar Narancs. Ez azt jelentené, hogy megtízszerezné a termelést a Fejér megyei Gánt mellett lévő nyílt színi kőfejtő, kilenc év alatt pedig teljesen kimerítené a több mint 12 hektáros bányatelek ásványkapacitását. 

A Dolomit Kft. a dolomit iránti megnövekedett kereslettel indokolja, hogy tízszer annyi követ szeretnének kifejteni. A kapacitás növelése elég komoly terhelést jelent majd a környéknek: a hetilap birtokába került dokumentumok szerint évi 250 nap, napi 10 órában robbantanának a kőfejtőben, így fejtik ugyanis a köveket, amelyeket aztán helyben osztályoznák, törnék, majd 170 fordulóval négy közeli településen keresztül vinnék el a teherautók. 

A bánya Gánttól pár száz méterre van, de Zámoly településhez tartozik, amelynek képviselő-testülete még tavaly szeptemberben

 „nemzetgazdasági érdekre való tekintettel” kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a bővítést.

Pedig lennének érvek a bővítés engedélyezése ellen, a Székesfehérvári Járási Hivatal környezeti hatásvizsgálata szerint például a megnövelt robbantásos kitermelés és teherautó-forgalom miatt jelentősen nő majd a zajterhelés a környéken. Orbán Győző cége viszont a kapacitásnövelési kérelmében egyáltalán nem foglalkozott a környezeti hatásokkal, nem állt elő tervekkel, hogy valahogy monitorozza vagy csökkentse a lég- és zajszennyezést. A cég egyelőre ezért nem is kapott engedélyt a bővítésre, ehhez a hatóság szerint egy részletesebb környezeti hatásvizsgálatra lenne szükség, ami a Magyar Narancs szerint jelentősen megdrágíthatja és lelassíthatja a bővítése folyamatot.

A zámolyi önkormányzat viszont a maga részéről mindent megtesz, még tavaly decemberben például a Dolomit Kft. igényeinek megfelelően írta át a településrendezési tervét és az építési szabályzatát. 

Orbán Győző bányája több nagy, uniós finanszírozású építkezéshez is szállított alapanyagokat, tavaly például a Direkt 36 kiderítette, hogy a miniszterelnök apjának cége 300 millió forintért volt alvállalkozó egy olyan projektben, amelyet Mészáros Lőrinc egyik cége nyert el. Mindez annak fényében volt érdekes, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy a családjából senki nem vesz részt alvállalkozóként vagy fővállalkozóként uniós finanszírozású projektekben.