30 milliárddal tartoznak az államnak a szocpolos családok

2019.04.08. 12:59

Több mint 30 milliárd forint követelése volt a Magyar Államkincstárnak a tavalyi év végén olyanokkal szemben, akik fölvettek valamilyen lakástámogatást, de nem teljesítették azok feltételeit - írja a Napi.hu. A portál a Pénzügyminisztériumtól kikért adatok alapján azt írja, hogy az állam nem is nagyon megy utána ezeknek a tartozásoknak, a 30 milliárdból 2008 és 2018 között 14,28 milliárd forint jutott vissza az államkasszába. 

A szocpolként ismert korábbi családi lakástámogatások felvevőinek egy jó része bedőlt hitelek miatt tartozik az államnak, ha ugyanis a támogatottak nem fizetik a tartozásaikat és az ingatlanjukra bírósági végrehajtást kezdeményeztek, akkor az állam visszakéri a pénzét. Vissza viszont nem sokat kap, pont azért, mert az ilyen bajba jutott családok nem tudnak fizetni, és se politikai, se morális szempontból nem igazán néz ki jól, ha a kisemmizett adósoknak még az állam is benyújtja a számlát. Azok a családok, akiknek a Nemzeti Eszközkezelő megvásárolta az ingatlanját, mentesültek is a szocpol visszafizetése alól. 

A tartozók másik nagy csoportjánál pedig azért kellene visszafizetni a támogatást, mert nem születtek meg a beígért gyerekek, vagy egészségügyi okok miatt, vagy azért, mert szétment a házaspár. Márpedig sokan jelentkeztek úgy családtámogatásokra, hogy még úton se voltak a gyerekek,  volt olyan év, amikor az otthonteremtési kedvezményekre kifizetett állami pénz 50-60 százaléka ilyen családokhoz ment. 2009 óta 38,4 milliárd forintot adott az állam ilyen, megelőlegező támogatásként.   • Hírek
  • Hírek