A magyar kormány elkötelezett a Huawei mellett

D KOS20131203002
2019.04.09. 18:38 Módosítva: 2019.04.09. 19:11

Kína első globális technológiai márkája a Huawei, amely a távközlésben vezető pozíciót vívott ki magának. Az Egyesült Államokban évek óta azt hangoztatják, hogy a vállalat alapítója, Ren Csengfej  az 1980-as évekig a kínai hadseregnek dolgozott, és tagja volt a kommunista pártnak, amiből arra következtetnek , hogy a cégével is a párt utasításait követi. Budapesti látogatásán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter külön ki is tért a Huawei ügyére. Azonban megerősítést nyert, amit már eddig is lehetett sejteni :

a magyar kormány kitart a kínai cég mellett,

az MTI beszámolója szerint ugyanis a magyar kormány elkötelezett az infokommunikációs szektor fejlesztésében. Varga Mihály pénzügyminiszter Pekingben beszélt, a Huawei regionális elnökével, James Livel tartott megbeszélést követően. Varga elmondta, hogy a magyar gazdaság megfelelő működési környezetet kínál a Huawei számára, amely Magyarország második legnagyobb kínai befektetője. Varga szerint a Huawei a kormány fontos stratégia partnere. Érdekesség, hogy Schmidt Mária nemrég tett egy elég furcsa kijelentést, amikor a Huawei németországi helyzetéről beszélt. 

Varga arról is beszélt, hogy a digitális átalakulás nemcsak lehetőség, de kihívás is.

Ezért nagyra értékeljük, hogy a Huawei, az információs és telekommunikációs technológiák egyik vezető, globális szállítója támogatni kívánja hazánkat a pénzügyi tudás fejlesztésében, az infokommunikációs technológia elterjesztésében

– mondta a pénzügyminiszter. 

James Li kikacsintott a Huawei elleni vádakra, ugyanis háláját fejezte ki, amiért

a magyar kormány racionálisan, tényszerűen kezeli a Huawei fejlődését, jelenlétét az országban, valamint kiegyensúlyozott és korrekt üzleti környezetet biztosít számukra.

Varga Mihály elmondta, hogy a kínai cég egy korábbi megállapodásban vállaltak szerint a következő években tovább segíti a szélessávú internet kiépítését Magyarországon.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök okostelefonokat próbál ki a Huawei Technologies regionális logisztikai központjának átadásán Biatorbágyon 2013. december 3-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)