Javította a magyar növekedési kilátásokat az IMF

2019.04.09. 15:55

Javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közzétett tavaszi világgazdasági prognózisában, a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatban viszont pesszimistább a valutaalap, mint volt. Az IMF honlapján megjelent, Világgazdasági kilátások, 2019 április (World Economic Outlook, April 2019) című tanulmány szerint

a magyar gazdaság idén 3,6 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal nőhet a tavalyi 4,9 százalék után.

A novemberben közzétett európai regionális gazdasági előrejelzéshez képest Magyarország hazai össztermékének (GDP) idei növekedési ütemét 0,3 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal emelték a valutaalap elemzői.

Az éves átlagos infláció a tavalyi 2,8 százalék után idén 3,2 százalékra gyorsulhat, jövőre pedig 3,1 százalék lehet, a tavaly októberben közzétett őszi világgazdasági prognózishoz képest a fogyasztói árak emelkedésének idei várható értékét 0,1 százalékponttal emelték a valutaalap szakértői.

A munkanélküliségi ráta idén 3,5 százalékra, jövőre pedig 3,4 százalékra csökkenhet a tavalyi 3,7 százalék után. Októberhez képest nem változott az idei előrejelzés.

Ami az egész világgazdaságot illeti az IMF már messze nem ilyen optimista. A valutaalap felülvizsgálta a korábbi előrejelzését, és úgy látja, hogy 

a globális gazdaság idén 3,3 százalékkal, 2020-ban pedig 3,6 százalékkal növekszik majd,

0,4, illetve 0,1 százalékkal lassabban, mint korábban gondolták az IMF elemzői. A fejlett gazdaságok között

  • az Egyesült Államok gazdasági növekedése az idén 2,3 százalékra, jövőre 1,9 százalékra lassul a keddi prognózis szerint a tavalyi 2,9 százalékról;
  • az euróövezet idei növekedési előrejelzését 0,6 százalékponttal 1,3 százalékra csökkentette az IMF, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal 1,5 százalékra rontotta a tavalyi 1,8 százalék után;
  •  az Európai Uniótól pedig idén 1,6 százalékos, jövőre 1,7 százalékos gazdasági növekedést várnak az IMF-nél a tavalyi 2,1 százalék után.
  • Az uniós tagállamok közül a  legnagyobb negatív korrekciót a német gazdaság kapta az IMF-től, az idei növekedés eszerint csupán 0,8 százalék lesz, 1,1 százalékponttal kisebb az októberben jelzettnél. A 2020-as növekedést 1,4 százalékra várja az IMF, ami az októberi előrejelzéshez viszonyítva 0,2 százalékpont rontás. A tavalyi német növekedés 1,5 százalék volt.
  • A kínai gazdaság tavalyhoz képest veszít növekedési lendületéből az idén, de kevésbé az októberben vártnál. A tavalyi 6,6 százalékos gazdasági bővülés után idén a növekedés 6,3 százalékra lassul, ami az októberben várthoz képest 0,1 százalékpont felfelé javítás. Az IMF várakozása szerint Kína jövő évi GDP-növekedése 6,1 százalék lesz, 0,1 százalékponttal alacsonyabb az októberben vártnál. 
  • Oroszország növekedési kilátását rontotta az IMF: az idei 0,2 százalékponttal lehet alacsonyabb az októberi előrejelzésnél, 1,6 százalék, a 2020-as pedig 0,1 százalékponttal alacsonyabb, 1,7 százalék. A 2018-as orosz növekedés 2,3 százalék volt. 

A világkereskedelmi forgalom tavalyi 3,8 százalékos növekedése idén lassul, 3,4 százalék lesz, ami 0,6 százalékpontos rontás az októberi előrejelzéshez képest. A forgalomnövekedés jövőre várhatóan 3,9 százalék lesz, 0,2 százalékponttal kisebb az októberi becslésben szereplőnél. A világkereskedelmi forgalom a fejlett gazdaságok körében nagyobb ütemben lassul, mint a fejlődő térségekben.