Kína 2021-től betiltja a kriptopénzbányászatot

2019.04.09. 13:09

A kínai kormány 2021-től megtiltja a kriptovaluta-bányászatot – jelentette kedden a kínai állami televízió az MTI beszámolója szerint. A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) frissítette azt a listáját, amely azokat a tevékenységeket tartalmazza, amelyeket meg kell szüntetni a gazdaságban. A 130 oldalas dokumentumban szerepel egyebek között „a virtuális devizák bányászata (a bitcoin és más virtuális devizák gyártása)”. A listán szereplő üzleti ágazatokban tilos tőkebefektetést végrehajtani és „a működési tevékenységet 2021 januárjáig fel kell számolni" – áll a dokumentumban.

Mindez nagy csapást jelent majd a világ kriptopénzeinek és az ezzel kereskedőknek, hiszen

a világ kriptodevizabányászat-kapacitásának mintegy 80 százaléka Kínában volt 2017 végén.

A kriptodeviza-bányászat rendkívül energiaigényes folyamat, az ezzel foglalkozó kínai cégek elsősorban az ázsiai ország távoli területein működnek, ahol olcsóbban jutnak áramhoz. 

A kínai központi bank 2017 szeptemberében már illegálisnak minősítette és betiltotta a kriptopénz kibocsátásával történő tőkegyűjtést. Az Initial Coin Offering (ICO) néven ismert, a közösségi finanszírozást és a nyilvános tőzsdei kibocsátást (IPO) ötvöző folyamatban a kibocsátó meghatározott feltételek mellett saját kriptovalutát, úgynevezett tokeneket bocsát ki eladásra, hogy tőkét gyűjtsön egy projekt finanszírozásához. A jegybank abban az évben bezáratott 88 kriptodeviza-tőzsdét és leállított 85 ICO-t.

Kedden dél körül egy bitcoin 4943 dollárt ért a luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon az április 1-jei 4122 dollár után.