Eldőlt: összeolvad Mészáros két tőzsdei óriáscége

2019.04.09. 15:44

Rendkívüli közgyűléseken döntöttek a társaságok a Konzum Nyrt. beolvadásáról az Opus Global Nyrt.-be hétfőn, az előzetesen közölt előterjesztések jóváhagyásával - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden. A Mészáros-cégbirodalom részeit összefogó két tőzsdei vállalat összeolvadásáról már egy ideje szó van, sőt, már azt is pletykálják a piacon, hogy az új vállalatot Mészáros Lőrinc idősebbik lánya, a két cég vezetésében már jelenleg is részt vevő Mészáros Beatrix lesz.

A közgyűlések elfogadták a társaságok tavalyi mérlegbeszámolóit, a beolvadás szabályait, valamint a jogutód Opus Global Nyrt. alapszabályát. Felhatalmazták az igazgatóságokat az egyesülési szerződés aláírására. A két cég  2019. június 30-án olvad majd egybe. 

A Konzum és az Opus Global részvényeinek átváltását 2:1 arányban határozták meg. A utolsó kereskedési nap a Konzum részvényekkel a tervek szerint 2019. június 24., a jogutód társaság részvényei július 1-től foroghatnak majd a Budapesti Értéktőzsdén.

A cserearány megállapításakor a társaságok a 2018. december 31-i fordulónapra számított IFRS szerinti konszolidált saját tőkéjét vették alapul, mely tisztítás nélkül a Konzum Nyrt.-nél meghaladta a 73,8 milliárd, az Opus Global Nyrt. esetében pedig a 280,4 milliárd forintot. 

Az egy részvényre eső saját tőke meghatározásakor a társaságok saját tőkéjét csökkentették a nem ellenőrző részesedések értékével, illetve a Konzum esetében a tőzsdei társaság tulajdonában lévő Opus Global részvényekből származó átfogó eredménnyel (6,5 milliárd forint) is. Így a Konzum Nyrt. esetében az egy részvényre jutó saját tőke 154 forint, míg az Opus Globalnál 314,1 forint lett.  • Tippek
  • Személyi kölcsön