Rafael
19 °C
33 °C

A legnagyobb ásványvizes cégek visszaszorítanák a műanyag palackokat

2019.04.15. 10:20

A Danone és a Nestlé új irányba mozdul a műanyaghulladék visszaszorítása érdekében – írja a Bloomberg. 

A világ legnagyobb ásványvízcégei is kezdik belátni, hogy kezdeni kell valamit a rengeteg műanyaghulladékkal, ami jelentős részben a palackozott üdítőknek köszönhető.

Az Eviant gyártó Danone otthoni ásványvízballon, a Nestlé pedig újratölthető palack és ezt támogató saját rendszer piacra dobását tervezi.

1000x-1
Fotó: Danone

Előbbi Evian Renew system néven fog futni, és egy 5 literes, újrahasznosítható vízadagoló műanyag buborék lesz, ami 66 százalékkal kevesebb műanyagból áll, mint egy sima 1,5 literes Evian-palack. A buborék anyaga olyan vékony lesz, hogy minden feltöltés után más formát vesz majd fel, üres állapotban pedig összeesik. 

A Nestlé water systemnek nevezi az újítását, és míg az Evian az otthoni ásványvízivást igyekszik megreformálni, ők a hordozhatóságra mennek rá. Sok részletet egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy újratölthető, saját palackokkal dolgozik majd a rendszer, a víz pedig választható ízekben és szénsavtartalommal lesz elérhető. 

A cégek persze nem teljesen maguktól léptek erre az útra, az utóbbi időben rengeteg figyelmet kap a műanyaghulladék okozta környezeti kár, ami miatt a világ kormányai is egyre jobban koncentrálnak a területre. Az Európai Unió parlamentje nemrégiben szavazta meg, hogy 2021-től kezdődően nem lehet forgalomba hozni egyszer használatos műanyag termékeket.