Emma
5 °C
10 °C

Pénzt kért a NAV-os, börtön lehet a vége

2019.04.17. 08:58

Egy 52 éves férfi a NAV gazdaság ellátó igazgatóságán műszaki ellátási és üzemeltetési munkakört töltött be, írja a Fővárosi Főügyészég közleményében. A NAV műszaki üzemeltetési, karbantartási és gondnoki szerződéseket kötött egy gazdasági társasággal. Az elvégzett munka teljesítésigazolására, a vállalkozással való kapcsolattartásra az adóhatóság részéről a vádlottat jelölték ki. 

A vádlott 2016. július 20-án, Budapesten találkozott a karbantartó cég egyik tagjával, aki annak szakmai irányítását látta el. 

Az adóhatósági alkalmazott azt kérte a társaság tagjától, hogy a NAV részére elvégzett munka ellenértékéből származó nyereség 50%-át adja át a részére,

és utalt arra, hogy cserébe szemet huny a cég által esetlegesen szükségtelenül elvégzett feladatok, a hibásan kivitelezett teljesítések fölött. 

A vádlott és a vállalkozás szakmai irányítója között 2016 nyarán több beszélgetés zajlott, amelyek során a vádlott részben módosította a kért jogtalan előnyt, a nyereség 25 %-ára és további 230.000,- Ft-ra tartott igényt. A cég tagja a korrupciós kérést nem teljesítette. 

A Fővárosi Főügyészség a vádlottal szemben önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, amely bűncselekményt a törvény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.