Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A DK feljelenti Orbán Viktort az egyéni nyugdíjszámlák miatt

2019.04.23. 15:59

A Demokratikus Koalíció csalás miatt feljelenti Orbán Viktor miniszterelnököt, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten azt mondta, hogy ebben a kormányzati ciklusban nem lesznek egyéni nyugdíjszámlák – derül ki a DK közleményéből.

Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján úgy értelmezte a kijelentést, hogy a kormány soha nem fogja létrehozni az egyéni nyugdíjszámlákat. Dobrev arra emlékeztetett, hogy a kormányfő 2010-ben még arról beszélt, hogy akik a magánnyugdíjpénztári rendszerből visszalépnek az államiba, azoknak továbbra is lesz olyan egyéni számlájuk, ami lehetővé teszi a befizetések nyomon követését.

Az ellenzéki politikus szerint "a hitegetés és zsarolás hatására" több millió ember veszítette el a megtakarításait és mára már biztossá vált, hogy ezek a pénzek eltűntek az állami rendszerben. Emiatt azt követelte, hogy a kabinet kártalanítsa azokat az embereket, akiket ilyen módon megrövidített.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy Mesterházy Attila MSZP-képviselő írásbeli kérdésére adott válaszból kiderült, hogy Rétvári Bence EMMI államtitkár szerint nincs értelme a korábbi magánnyugdíjpénztári megtakarítások feltüntetésének az egyéni számlákon.