Hiába van a nyugati megyékben munkaerőhiány, Szabolcsban nő a munkanélküliség

2019.04.25. 10:44

Míg egyes megyékben szinte megvalósult a kormányzati cél, a teljes foglalkoztatottság, addig máshol még tombol és növekszik a munkanélküliség, írja az Mfor.

A lap a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján mutatta be, hogy milyen óriási különbségek vannak egyes régiók munkaerőpiacán. A lap szerint 2018 utolsó negyedévében szinte teljes a foglalkoztatottság

  • Budapesten,
  • Komárom-Esztergom,
  • Veszprém,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Tolna,
  • Heves,
  • és Bács-Kiskun megyékben.

Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken 2,6 százalékos, vagy ennél kisebb a munkanélküliségi ráta. Győr-Moson-Sopronban mindössze 1,3 százalék.

Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Hajdú-Bihar megyékben jóval több a munkanélküli, ráadásul 2017-hez képest növekedett is a munkanélküliségi ráta ezekben a megyékben, ami szembe megy az országos szinten jellemző munkaerő-piaci trendekkel.

A jelenség oka, hogy a kormány a munkaerőhiány enyhítése miatt úgy döntött, hogy szűkíteni kezdi a közmunka-programokat, ami miatt azokban a megyékben megugrott a munkanélküliek száma, ahol sok volt a közfoglalkoztatott, és kevés a munkahely.

Hajdú-Bihar megyében 5-ről 6,2 százalékra, Baranyában 6,9-ről 7,1 százalékra, Szabols-Szatmár-Bereg megyében 8,2-ről 8,7 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta, miközben az országos átlag mindössze 3,6 százalék.

Az adatokból arra lehet következtetni, hogy nem lehet országos szakpolitikai döntésekkel kezelni a mukaerőpiac problémáit, figyelembe kellene venni a különböző régiók különböző adottságait. Ha szűkíti a kormány a közfoglalkoztatási programokat azzal az ország piaci szempontból rosszabb állapotban lévő megyéiben az amúgy is problémás helyzetet súlyosbítja tovább.