Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Ismét sztrájkhelyzet alakulhat ki az Audinál a szakszervezet szerint

2019.04.25. 09:15 Módosítva: 2019.04.25. 09:26

A sztrájk előtti, alacsonyabb bérrel számolná az Audi az idei prémiumokat, ami miatt újabb sztrájkhelyzet alakulhat ki az érdekvédelmi szervezet szerint, írja a Népszava az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) közlése  alapján.

A gyárban január végén csaknem egyhetes, sikeres sztrájkot levezénylő Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) szerint ugyanis a cégvezetés egyoldalúan változtatta meg a prémium kiszámításának módját, amelyre nem lett volna joga. A vállalat az eddigi gyakorlattól eltérően nem a januári, hanem a tavaly decemberi béreket venné annak alapjául, amivel átlagosan mintegy nettó 60-65 ezer forintot húzna ki a dolgozók zsebéből.

A januári munkabeszüntetéssel kivívott megállapodás eredményeként a győri audisok bére januártól 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emelkedett. Elképzelhető, hogy emiatt számol most inkább a decemberi fizetések alapján a munkáltató, hiszen így több mint 3 millió euróval kevesebbet kell kifizetnie, mintha a januári fizetések alapján számolná a prémiumot – mondta a Népszava érdeklődésünkre Csalogány György, az AHFSZ elnök-helyettese.

A lap felidézi a KSH adatait, ami arra mutatott rá, hogy a dolgozók sztrájkhajlandósága az utóbbi 4-5 évben egyre növekszik.