Leálltak az orosz olajszállítások a Barátság északi ágán

2019.04.25. 12:26

Lengyelország és Németország minőségi okokra hivatkozva leállította az orosz olaj importját a Barátság kőolajvezetéken. A Brent olajár az idén első alkalommal 75 dollár fölé emelkedett. A Reuters hírügynökség értesülése szerint a lengyel Pern olajvezeték üzemeltető vállalat szerdán értesítette az orosz Transznyefty vezeték üzemeltető vállalatot az olaj átvételének a szüneteltetéséről, írta az MTI.

A Belta belorusz hírügynökség jelentése szerint a szállítások szerda este nyolc órakor álltak le.

Az olajszállítások leállítása a lengyel PKN Orlen és Grupa Lotos olajfinomítók, valamint a Total, a Shell, az Eni és a Rosznyefty németországi finomítóinak a termelését érintheti.

A Barátság kőolajvezeték szállítási kapacitása napi egymillió hordó, a globális olajfelhasználás egy százaléka.

Északi ága Lengyelországot és Németországot, déli ága pedig a Cseh Köztársaságot, Szlovákiát és Magyarországot látja el olajjal.

A belorusz hírügynökség jelentése szerint a déli ágon zavartalanul folynak a szállítások. Nyugati olajkereskedők véleménye szerint a szállítások leállítása miatt az orosz olaj európai vásárlói kötbérigénnyel léphetnek fel az orosz szállítókkal szemben, azok pedig az orosz Transznyefty vezetéküzemeltető monopóliummal szemben.

A cseh olajvezeték üzemeltető vállalat, a Merol viszont közölte, hogy zavartalanul folynak a szállítások, az "alacsonyabb minőségű" tétel még nem érte el az országot. A cég szóvivője hozzátette: a további lépések az Unipetrol olajfinomító társaság illetékességébe tartoznak. Az Unipetrol a lengyel PKN Orlen leányvállalata. Az Unipetrol szóvivője szerint a cég még a minőségi vizsgálat eredményére vár.

A szállítások leállítását okozó probléma a múlt héten merült fel, amikor az egyik orosz olajtermelő a kutak termelési hozamának növelésére használt vegyi anyagot juttatott a vezetékbe. A vegyi anyagot a szállítás előtt el kell távolítani az olajból, mivel tönkreteheti az olajfinomítók berendezéseit.

A nagy európai olajipari vállalatok kereskedőit idézve a Reuters szerint az olajszállításokban az említett vegyszer 150-330 ppm-es koncentrációját mérték az átlagos 1-3 és a maximálisan megengedett 10 helyett. Az orosz energiaügyi minisztérium közölte: a Transznyefty dolgozik a probléma megoldásán, határidőt azonban nem adtak meg. Egy orosz olajipari szakértő tájékoztatása szerint a helyzetet a hét végéig rendezni lehet.

Az oroszországi olajszállítások szennyeződése ritkán fordul elő, hasonló esetre legutóbb tíz évvel ezelőtt került sor, de a mostaninál kisebb koncentrációban. Az orosz olajszállítások leállítása miatt a Brent olajár az idén első alkalommal emelkedett hordónként 75 dollár fölé. Európai idő szerint délelőtt tizenegy órakor a Brent ára 75,33 dolláron állt 1,02 százalék emelkedéssel. A nap folyamán elért legmagasabb ár 75,42 dollár volt. Az amerikai WTI olajtípus ára 0,44 százalékkal 66,18 dollárra emelkedett.