20 millió hordó iráni olaj vesztegel Kína partjainál

2019.04.30. 13:40

Irán még tavaly novemberben, az amerikai szankciók élesedésekor küldött 1 milliárd dollár értékben nyersolajat a kínai Dalian kikötőbe, hogy ott tárolják a későbbi értékesítésig – írja a Reuters. Most azonban, hogy az USA szankció már az Irántól olajat vásároló államokat is sújtani fogják, bizonytalanná vált az olaj sorsa, kérdés, el lehet-e adni bárkinek. 

Az elmúlt hat hónap folyamán Kína - az iráni olaj legnagyobb vásárlója - még felhasználhatta volna a 20 millió hordónyi olajat, de ez nem jött össze, a független finomítók nem találtak biztonságos módszert az ügylet lebonyolítására, az állami finomítóknak pedig nem volt szállítókapacitásuk. Most, hogy májustól életbe lépnek a szankciók, egy kínai vállalat sem mer majd hozzányúlni a készlethez, hacsak nem szólítja fel erre az állam.

A kínai vezetés egyébként a múlt héten hivatalosan is kifejezte egyet nem értését az egyoldalú amerikai szankciók miatt, de ez nem hatotta meg a Fehér Házat, közölték, hogy nem fontolgatnak újabb türelmi időszakot. 

A bizonytalan sorsú olaj mennyiségét kontextusba helyezi, ha mellé tesszük, hogy körülbelül hat havi kínai importnak felel meg Irán irányából. Szakértők szerint a szankciók sújtotta ország minden lehetőséget meg fog ragadni, hogy valamiképpen túladjon a rajta ragadt rengeteg olajon, aki hajlandó lesz vele üzletelni, az valószínűleg nagy kedvezményekre számíthat (kérdés megéri-e bárkinek, hogy emiatt kivívja Trump haragját és szankcióit).