Laura, Alida
15 °C
32 °C

Ki keres többet, egy focus puller vagy egy pártfogó felügyelő?

penztarca
2019.05.01. 07:15

Ez a hét se telik el anélkül, hogy mások zsebében turkáljon, hiszen újra jelentkezik a Nettólottó. A kvízben a 2018 decemberében az Indexen megjelent kérdőívre kapott több tízezer válaszból szemezgetünk, hogy konkrét emberek példáján keresztül mutassuk be, milyen munkakörökben mennyit pénzt lehet keresni ma Magyarországon, azt is hozzátéve, hogy ki hol dolgozik az országban és mennyi ideje.

Módszertan

A kérdőívvel nem arra törekedtünk, hogy reprezentatív adatokat nyerjünk ki egy-egy szakmára vonatkozóan. Ez már csak azért sem lett volna lehetséges, mert egy ember fizetése a munkakörén kívül sok más tényezőtől függ, pont ezeket az egyedi jellemzőket szedtük össze a kérdések segítségével.

Így a kérdésekben nem valamiféle átlag, hanem egy adott, ténylegesen létező ember fizetése a helyes válasz. Ez nem jelenti azt, hogy ne kereshetne valaki többet vagy kevesebbet akár nagyon hasonló paraméterekkel, de a szélsőséges adatokat azért kiszűrjük a többi, ugyanabból az iparágból beérkezett választ felhasználva. Ha valaki olyan fizetést írt be, ami számottevően eltér a többi hasonló jellemzőkkel bíró kitöltőétől, azt nem kerül be a kvízbe.

A jövő héten azt tippelheti meg, hogy mennyit keres egy régész, egy taxis vagy egy orvoslátogató.