22 milliós bírságot kapott a Hold Alapkezelő

2019.05.06. 09:57

22 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Hold Alapkezelőre a társaság működését és az általa kezelt befektetési alapokat érintő jogsértő eljárások miatt - derül ki a jegybank közleményéből.

A Magyar Nemzeti Bank 2016. január 1-től kezdődően vizsgálta az alapkezelő tevékenységét. A vizsgálat alapján:

  • az osztalék megállapítás és kifizetés, a javadalmazási politika és gyakorlat, valamint a bizalmas információkhoz hozzáférő releváns személyek személyes ügyeleteire vonatkozó belső szabályozottság tekintetében voltak jogszabálysértő hiányosságok az alapkezelőnél,
  • a kezelt befektetési alapok kezelési szabályzatainak forgalmazási díjra vonatkozó információi nem voltak összhangban a releváns forgalmazási szerződésben foglaltakkal, nem volt biztosított a megfelelő elektronikus portfólió nyilvántartási rendszer alkalmazása és a kockázatok kezelése érdekében szükséges forgatókönyv-elemzések elkészítése, és a megfelelési jelentés elfogadását nem minden esetben dokumentálták, emiatt azt utólagosan nem lehetett ellenőrizni.
  • Az alapkezelő emellett egyes befektetési döntéseit nem a jogszabály által elvárt, ügyfélérdekeket védő gondossággal és körültekintéssel hozta meg, a befektetési döntések végrehajtása pedig nem különült el maradéktalanul azok elszámolásától és adminisztrálásától. Az előzetes ügyféltájékoztatás körében az Alapkezelő által alkalmazott alkalmassági tesztek hiányosságai, illetve egyes esetekben a válaszok nem megfelelő kiértékelése nem adott teljes körű képet az ügyfelek befektetési ismereteiről, illetve kockázat – és pénzügyi teherviselő képességéről.
  • Az alapkezelő egyes informatikai rendszerei, a katasztrófa-elhárítás tervezése és kezelése, a katasztrófa-helyreállítási tervei, adatszolgáltatási és szavatolótőke-követelmény számítási gyakorlata, valamint a szakmai felelősségbiztosításának tartalma sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

Az MNB figyelmeztette az alapkezelőt az átfogó vizsgálatban feltárt jogsértések megszüntetésére, valamint a vonatkozó működési és előzetes ügyféltájékoztatási jogszabályok betartására. Az MNB az átfogó vizsgálat keretében megállapított jogszabálysértések miatt 22 millió forint bírságot is kiszabott. Az alapkezelőnek írásban kell tájékoztatni az MNB-t a jogsértések megszüntetésére vonatkozó intézkedéseiről.

Az MNB enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe, hogy az alapkezelő már a vizsgálat során számos azonnali intézkedést tett a hiányosságok megszüntetése érdekében, és a feltárt jogsértéseknek nem volt negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira.