Lebuktak a megkent pénzügyőrök

2019.05.06. 10:41

Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és az ehhez kapcsolódóan elkövetett két rendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal két pénzügyőrt, akik még 2017-ben fogadtak el kenőpénzt – derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből.

A vesztegetést elfogadó volt pénzügyőr vádlottak terhére rótt bűncselekmények büntetési tételének felső határa tizenkét év. A korrupciós pénzt átadó gyanúsított a nyomozás során elhunyt, ezért az ügyészség vele szemben az eljárást megszüntette.

A vádirati tényállás szerint  a vádlottak 2017. augusztus 29-én két szabolcsi település közötti útszakaszon megállítottak egy kocsit, amit egy általuk jövedéki jogsértés elkövetése miatt korábbról ismert férfi vezetett. A kocsi átvizsgálásakor 4 üveg magyar zárjegy nélküli vodkát és 2 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát találtak. Miután a termékeket betették a szolgálati kocsiba, közölték a férfival, hogy jövedéki jogsértés miatt bírságot kell fizetnie.

A férfi kérte, hogy a szabályszerű eljárástól tekintsenek el, amiért cserébe a vádlottak 30 ezer forintot kértek. A férfi először ezt sokallta, végül elfogadva az összeget, a bankjegyeket összehajtva az útlevelébe tette, amelyet ezt követően átadott a pénzügyőröknek. A vádlottak a pénzt kivették, ezután az útlevelet visszaadták, majd elhajtottak a helyszínről és az ellenőrzési adatlapon valótlanul azt rögzítették, hogy nem állapítottak meg jogsértést.

A vodkával és a cigarettával kapcsolatban rádión azt jelentették, hogy azokat a városi piac mellett, illetve egy buszmegállónál találták, majd később valótlan tartalmú ellenőrzési jegyzőkönyvet, valamint lefoglalásról rendelkező végzést készítettek.  • Hírek
  • Megtakarítás