Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarországon is drágulni fog a sertés a Kínában pusztító sertéspestis miatt

2019.05.06. 09:37

A Kínában pusztító sertéspestis okozta húshiány miatt a sertés- és a baromfihús ára Magyarországon is emelkedni fog - mondta Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős országos alelnöke a Baromfi világnap alkalmából tartott szakmai konferencián, amiről a Népszava számolt be.

A világ sertéshús termelése mintegy 110-120 millió tonna, ennek nagyjából felét adja Kína. A járvány miatt azonban Kína idén akár 15 millió tonnával is csökkentheti a termelést. A sertéshús drágulása a baromfi iránti kereslét növekedését váltja ki, tehát a csirke és a pulyka is drágulhat.

Bárány László, a Baromfi Termék Tanács tiszteletbeli elnöke azt mondta, a drágulás mértékéről ma még korai lenne jóslásokba bocsátkozni, annál is inkább, mert a baromfi árát több tényező is befolyásolja. A járvány hatása elhúzódhat, hiszen a vírusnak jelenleg még nincs ellenszere. A szakértők szerint egy vakcina előállítása akár 10 évig is eltarthat. Bárány szerint nyár közepétől élénkülhet a kereslet a baromfihús iránt.

Magyarországon Heves megye után már Hajdú-Biharban is találtak afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznókat, de eddig itthon házisertésekben nem mutatták ki a vírust.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!