Mumifikálódott békatetemeket is talált a Nébih egy baranyai vágóhídon

2019.05.06. 09:13

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnali hatállyal felfüggesztette Zengő völgye Bt. által üzemeltetett vékényi vágóhidat, mert az ellenőrzés során súlyos higiéniai hiányosságokat állapítottak meg.

A felfüggesztést követően a vágóhídat a Nébih kifogásai alapján rendberakták, és az újabb vizsgálat alapján már újra üzemelhet, de az eljárás még folyamatban van, és az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható - derül ki a Nébih közleményéből.

Az április ellenőrzés során az üzem egész területén a padozat, a fal, a mennyezet, valamint az eszközök, berendezések koszosak voltak, a darabolásra használt helyiségben nem működtek az eszközfertőtlenítők. Szennyezettek voltak a vágóhíd szennyes-övezeti dolgozói részére kialakított folyosók és helyiségek, ahol még mumifikálódott békatetemeket is találtak a hatóság képviselői.

A helyszíni vizsgálat 6 sertés esetében, a vágóhídi kábítást, szúrást és perzselést követően állapította meg, hogy az állatok jelöletlenek voltak, tehát a leölt sertések eredete nem igazolt.

A Nébih az üzem telephelyén, továbbá egy másik, kapacitás hiányában használt, ugyanakkor nem engedélyezett telephelyen – ahol az előállított termékek füstölése, valamint tárolás is történt – mindösszesen megközelítőleg 28,5 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető, lejárt fogyaszthatósági idejű, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talált. Valamennyi terméket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, egyúttal az állati eredetű termékek esetében azok megsemmisítését is elrendelték.