Az aszály előrejelzésével segíti az állam a magyar gazdákat

2019.05.08. 11:08

Díjmentesen elérhető aszályelőrejelző-hálózat segíti a gazdák munkáját májustól - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az M1-en szerdán, írja az MTI.

Öntözéssel a vízhiányos időszakban az aszály okozta károk elkerülhetők, ebben nyújt segítséget az aszálymonitoring-hálózat, amely még a szárazság okozta károk megjelenése előtt konkrét információkkal szolgál a gazdáknak - mondta Győrffy Balázs.

Mint elmondta, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a KITE Zrt. által kiépített rendszer az alföldi megfigyelőállomásoknál tapasztalható csapadékot, hőmérsékletet és páratartalmat összesíti. Már közel 50 megfigyelőállomást helyeztek üzembe a leginkább vízhiányos területeken, és további száz állomás kiépítése is tervben van. A mérőállomások a talajt, illetve a növényzetet ért hatásokat mérik.

A műsorban elhangzott, hogy éves szinten az aszálykár általában 40 milliárd forintra tehető Magyarországon, 2015-ben viszont mintegy 400 milliárd forint kár keletkezett emiatt a mezőgazdaságban. Idén már 60 ezer hektáron jelentettek be aszálykárt a gazdák. Az aszálymonitoring-rendszer ide kattintva érhető el.

A kormányzat az idei évtől  meghosszabbítja a mezőgazdasági vízhasznosítási idényt , amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez.  • Tippek
  • Lakáshitel