Kilencéves mélyponton a légiközlekedés növekedési üteme

2019.05.08. 19:34

Kilencéves mélypontra csökkent a légi utasforgalom bővülési üteme márciusban az előző évi szinthez képest.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) MTI által ismertetett elemzése szerint azonban a rekordlassúnak számító 3,1 százalékos növekedés hátterében elsősorban a húsvét áprilisra tolódása áll, a szezonalitástól megtisztított adatok már 4,1 százalékos bővülést mutatnak a tavaly márciusi adatokhoz képest. Ugye a húsvét az i.sz. 325-ben megtartott Nicea-i zsinat óta a mindenkori tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap van, ami március 22. és április 25. között bármilyen dátumra eshet; idén karcolva az egyik szélsőértéket, április 22-én ünnepeltük.

Értékesített utaskilométerben számolva Európában 4,9 százalékkal nőtt a forgalom, a járatok töltöttsége viszont 0,4 százalékponttal 83,7 százalékra csökkent, mert a kapacitások nagyobb mértékben, 5,4 százalékkal nőttek, mint maga a forgalom.

Az IATA áruforgalmi kimutatása szerint a szektor áru-tonnakilométerben mérve mindössze 0,1 százalékkal tudott bővülni a tavaly márciusi adatokhoz képest, de 2019-en belül már ezt is pozitív adatnak értékelték a februári 4,9 százalékos visszaeséshez képest. Európában márciusban 3,6 százalékos bővülést mértek.