Rákaptak a Közel-Keleten a magyar sajtra

2019.05.08. 15:37

Hetedével több sajtot állítottak elő Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban közzétett adatai szerint idén január és március között, mint egy évvel korábban, és az első negyedévben két hónap is volt, amikor a termelés meghaladta a nyolcezer tonnát, amire korábban nem volt példa - írja a G7.hu

A lap szerint a termelés megugrását elsősorban az magyarázza, hogy nő a magyarországi fogyasztás. Míg 2010-ben az éves átlagos sajt és túrófogyasztás mindössze 5,5 kilogramm volt, 2017-ben már 7,6.

Az itthon megtermelt sajt nagyobb részét ugyanakkor exportálják: nagyjából havi 12-14 millió dollárért értékesítenek a magyar termelők külföldön. A legnagyobb magyar exportpiac Olaszország, de sokat exportálnak a magyar termelők közel-keleti piacokra is, a top 5 kereskedelmi partner között ott van Libanon, Szaúd-Arábia és Jordánia is: ez a három piac szívja fel a magyar export közel harmadát.

A nem teljesen magától értetődő trendet a lap szerint az magyarázza, hogy az egyik legnagyobb hazai gyártó, a 2017-ben 31 milliárdos forgalmat produkáló Kőröstej Kft. tulajdonosa, dr. Riad Naboulsi nagyon jó kapcsolatokkal rendelkezik a térségben.