László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Korrupt NAV-os ellen emeltek vádat

2019.05.10. 11:05

A Központi Nyomozó Főügyészség többszörösen minősített hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest Megyei Adóigazgatóság korábbi főosztályvezető-helyettese és nyolc társa ellen a Budapest Környéki Törvényszéken - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vádirati tényállás szerint a volt főosztályvezető-helyettes egy ismerősén keresztül – aki szintén vádlott az ügyben – abban állapodott meg egy vádlottársával, hogy úgy próbálnak pénzt szerezni, hogy adótartozással rendelkező cégek tulajdonosainak ajánlják fel, hogy segítenek a tartozás törlésében.

A vádlott a cégek adóhatóság által kezelt, adótitoknak minősülő adatait az annak megismerésére nem jogosult személyeknek kiadta és előre közölte a helyszíni adóhatósági ellenőrzések idejét, valamint a hivatalos küldemények postázásának tényét is. Társai közreműködésével a volt főosztályvezető-helyettes elérte azt is, hogy a cégek székhelyét az általa vezetett osztály illetékességi területére helyezzék át.

A megállapodás szerint a hivatalos személy és két társa az adott cég adótartozásának 10-15 százalékát kérte az ügyintézésért cserébe, a vádirat szerint ezzel közel huszonegymillió forint jogtalan előnyre tettek szert, amelyet egymás között egyenlő arányban elosztottak.

A volt főosztályvezető-helyettes és két társa részben beismerte a bűncselekmények elkövetését, a többi vádlott – akik az érintett kilenc cég érdekében eljáró személyek voltak – tagadta annak elkövetését illetve megtagadta a vallomástételt. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek.

A volt főosztályvezető-helyettes terhére rótt – 9 rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett – hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és a 3 rendbeli hivatali visszaélés bűntette, a halmazati szabályokra figyelemmel akár tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!