Kína még inkább bevásárolja magát a Mercedesbe

2019.05.12. 12:03

A kínai BAIC autógyár részesedést venne a Daimlerben, a hírek szerint már el is kezdték felvásárolni a részvényeket. Maximum 5 százaléknyi részesedésről van szó, az indoklás szerint a cél, hogy még szorosabbra fűzzék kapcsolatukat a német gyártóval.

A BAIC még az év elején jelezte a Daimlernek, hogy 4-5 százaléknyi részesedését venne, úgy tudni, a kínai cég már meg is kezdte a Daimler-részvények felvásárlását a nyílt piacon. A Reuters idézte a helyzetet jól ismerő egyik forrást, aki azt mondta, hogy „a Daimler árfolyamát jelenleg egy vásárló erősíti, aki komolyabb részesedést akar szerezni” – írja az MTI.

A frankfurti tőzsdén kialakult pénteki záróárfolyam alapján egy 5 százaléknyi Daimler-részesedés értéke 3 milliárd euró (970 milliárd forint) körüli. A Daimler 2018 eleje óta legnagyobb, 9,69 százalékos részesedéssel rendelkező tulajdonosa a kínai Geely autógyár. A Daimler konszern és a BAIC vegyes vállalata, a Beijing Benz Automotive Co., Ltd. (BBAC) évek óta közösen gyárt autókat az ázsiai országban, jelenleg pedig egy akkumulátor-üzemet is épít Pekingben.