Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Újraindult az olajszállítás a Barátság vezetéken

D KOM20150209019
2019.05.12. 15:20

A szennyezéses balhé után az ukrán Ukrtransznafta vállalat újra elindította a tranzitszállítást a Barátság kőolajvezetéken az európai felhasználók felé, írja az MTI.

A cég közleménye szerint a szállítás szombat délután indult meg, és az Oroszországból származó kőolaj tranzitjának újraindítása részben azért valósulhatott meg, mert a magyar Mol szakértői kiegészítő vizsgálatnak vetették alá a csővezetékben lévő nyersolajt, és megerősítették, hogy készek átvenni a szállítmányt. 

Ukrajna saját területén április 25-én állította le átmenetileg a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját, mert az európai megrendelők nem voltak hajlandók átvenni a szállítmányt, hivatkozva annak magas szerves klórvegyület tartalmára, amit a fehérorosz Gomeltransznyeft Druzsba vállalat április 19-én jelzett - emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.

Moszkvából április 29-én jelezték, hogy megkezdték a tiszta nyersolaj pumpálását a Barátság kőolajvezetékbe.  Május 7-én az Ukrtransznafta vállalatnál azt közölték, hogy a tervek szerint május 20-ig a Barátság vezeték teljes rendszerét ismét visszahelyezik a megszokott üzemű működésbe.

(MTI)

(Borítókép: A Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál 2015. február 9-én. Fotó: Komka Péter / MTI)