Visszafizette a brókerbotrányok miatt fölvett hitelét az OBA

2019.05.14. 15:37

Visszafizeti a kötvények formájában fölvett kölcsönt az Országos Betétbiztosítási Alap, amelyet még 2015-ben vett fel, hogy kártalanítani tudja a DRB Bankcsoport 73 ezer betétesét, a szabályoknak megfelelően, 20 napon belül – írja közleményében az OBA. 

Az eredetileg hét évre kibocsátott kötvényeket jóval előbb fizeti vissza az OBA, amit az tesz az OBA kártalanítással érintett hitelintézetek felszámolásából származó pénz tesz lehetővé.

Az OBA 2015. június 3-án 107,7 milliárd forint összértékű kötvényt bocsátott ki zártkörűen magyar bankokból álló konzorcium részére, 2022-ig tartó, hét éves futamidőre. A kötvénykibocsátásból befolyt összeg a DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítására szolgált, az OBA így  refinanszírozta a Magyar Nemzeti Banktól a kártalanításra kapott átmeneti kölcsönt.

A kötvényekkel kapcsolatban az OBA évente egy alkalommal élhet vételi jogával és a forgalomban lévő kötvényállományt részben vagy egészben visszaválthatja. Az OBA 2019. május 14-i dátummal értesítette a kötvénytulajdonosokat, hogy gyakorolni kívánja vételi jogát 2019. június 3-án – mint visszaváltási napon –, a teljes forgalomban lévő állományra vonatkozóan. A vételár kötvényenként 21 428 576 forint, a visszaváltásra kerülő valamennyi, azaz 690 darab kötvényre összesen 14 785 717 440 forint.

„A kötvények visszaváltását a korábbi években kártalanításban érintett hitelintézetek felszámolásából származó, az elmúlt időszakban befolyt térülések tették lehetővé, melynek összege nagyobb volt, mint az OBA teljes fennálló külső adóssága. Az OBA a felszámolásokból eredő megtérülését jogszabályi előírás alapján elsősorban a külső adósságainak csökkentésére köteles fordítani. Az OBA a felszámolási/végelszámolási eljárásokban a kártalanított betétesek helyébe lép, és fennálló követelése térüléseként részesül a felszámolás/végelszámolás alatt álló hitelintézet vagyonának felosztásából” – írja közleményében az betétbiztosítási alap.