Műgyűjtő milliárdos, mágus, plasztikai sebész és Kozsó is szerepel az adóslistán

2019.05.16. 19:47

Egykori milliárdos műgyűjtő, "ősi mágus" és közismert zenész is felkerült a NAV nagy adótartozókat felsoroló listájára, amelyről a Napi.hu közölt összeállítást. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévente közölt adólistáin a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek szerepelnek.

A cikk szerint a 2019. március 31-ei állapotot mutató listán ezúttal 2820 név olvasható. Közülük 2071 magánszemélyként, 726 egyéni vállalkozóként halmozott fel tartozást - és van továbbá 23 személy, akiket lakcím nélküliként tart nyilván az adóhatóság. A magánszemélyek összes adótartozása jóval meghaladhatja a 28 milliárd forintot, annak többszöröse lehet.

Az idei első negyedéves listán a legnagyobb adós egy ferencvárosi lakóhelyű férfi volt, akinél a NAV 256 millió forint adóhiányt állapított meg, továbbá 527 millió forint bírságot is kiszabott, ugyanakkor a portál felidézte: nem ritka az egymilliárdot meghaladó adótartozás sem.

A NAV listáján olvasható többek között az Andrássy úti egykori Aranymúzeumot létrehozó - korábban A 100 leggazdagabb című kiadványban is szereplő - műgyűjtő, Zelnik István neve is.

A múzeumnak otthon adó villát tavaly - a Napi.hu korábbi információi szerint - az irányárnál jóval alacsonyabb áron, 1,7 milliárd forintért adták el egy hongkongi üzletembernek. A múzeumot működtető, Zelnik tulajdonában lévő Magyar Indokína Társaság Kft. 2016 májusában került felszámolás alá, a felszámoló kezdetben 2,5 milliárd forint irányáron hirdette eladásra az ingatlant. A kft. tetemes, milliárdos nagyságrendű tartozást halmozott fel, idézte fel a cikk.

Listára került a "Frabato ősi mágus" néven tevékenykedő Fischl András is, aki a honlapja szerint jóslással, mágiával, rontáslevétellel és szerelmi oldás-kötéssel foglalkozik.

Feltűnik a listán a 2000-es évek elején tevékenykedő, több ezer kisbefektetőt megkárosító - egyebek mellett a piliscsabai Magdolna-völgyben házépítéseket is tervező - Pilis-Invest Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezetnek a volt igazgatósági elnöke, Tallér Károly neve is.

Hasonlóképp régebb óta szerepel az adóslistán Dobrai Sándorné (bróker Marcsika), a felszámolás alatt lévő Kun-Mediátor Kft. ügyvezetője, aki a vád szerint több mint 12 milliárd forint kárt okozott a pénzüket rábízó ügyfeleinek.

A listán olvasható a neve az Ámokfutók együttes egykori frontemberének, Kozsónak, azaz Kocsor Zsoltnak, a plasztikai sebész Seffer Istvánnak, az egykori labdarúgó játékvezető Saskőy Szabolcsnak, és Mustafa Sezen zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozónak, aki tavaly a Török-Magyar Kereskedelmi Kamara főtitkáraként tagja volt Orbán Viktor Törökországba látogató delegációjának is.

További részletek a Napi.hu cikkében.