Átlag 20 ezer forinttal drágábbak az állatbarát albérletek

GettyImages-1136252793
2019.05.17. 04:57

Alapból sincs könnyű dolga annak, aki albérletet keres, azonban a közvélekedés szerint különösen döcögős utat kell bejárniuk azoknak, aki állattal szeretnének költözni. Körbekérdezősködtünk, hogy mit tapasztalnak az albérletekkel foglalkozó cégek a témában. 

Balogh László az ingatlan.com-tól elmondta, hogy a saját adatbázisukat alapul véve csak minden tizedik lakástulajdonos nyilatkozik úgy, hogy enged kisállatot a lakásába.  Jellemzően a rosszabb állapotú vagy a pont hogy prémiumkategóriás lakásokba fogadnak állatot, hiszen a rossz állapotú albérletek esetén már eleve nincs akkora kockázat, a drágábbaknál pedig az ár fedezi az esetleges károkat. Összességében is elmondható, hogy a piac beárazza a kisállatokat:

Budapesten átlagosan 20 ezer forinttal vagyis 13 százalékkal többet kell fizetni egy olyan kiadó lakásért vagy házért, amibe kisállat hozható.

Budapesten kívül a vidéki nagyvárosok közül leginkább Nagykanizsa, Sopron, Szolnok, Tatabánya és Zalaegerszeg mondható a állatbarátnak, mert itt a legnagyobb azoknak a kiadó ingatlanoknak az aránya, ahová kisállattal lehet beköltözni, mondta el Balogh László. Az árak tekintetében legsemlegesebb városoknak Debrecen, Kaposvár, Miskolc és Szeged számítanak, mert ezekben a városokban nincs különbség az átlagos bérleti díjakban aközött, hogy kisállattal vagy anélkül költöznénk.

Megkérdeztük a dologról az Ingatlan Árminimum csapatát is, ők nem hirdetési felületet biztosítanak, hanem a már meglévőkről gyűjtenek adatot, és készítenek összehasonlítást arról, hogy melyik albérlet, hol a legolcsóbb. 

Az ő adataikból az derül ki, hogy öt olyan albérletből, ahol kifejezetten nyilatkoztak a háziállatokról, négyben tiltják, és mindössze egyben engedélyezik az állattartást.