Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Balesetveszélyes gyerekjátékokat vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelmi hatóság

2019.05.20. 10:14

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma a gyermekek biztonsága érdekében háromkerekű játékkerékpárokat, játékrollereket, lábbal hajtható kismotorokat, gyermek etetőszékeket, bébikompokat és utazóágyakat vizsgált.

Az ellenőrzött közel ötven termékből tizennyolcat a fogyasztóvédelmi hatóság kivont a forgalomból, ahol szükséges volt, a terméket a vásárlóktól is visszahívták - derül ki az ITM közleményéből.

A háromkerekű játékkerékpárokra jellemző hiba volt, hogy a mozgó alkatrészek között olyan rések, nyílások keletkeznek, amikbe játék közben a gyerekek ujjai becsípődhetnek. A játékrollerek esetében a kerekek voltak kisebbek az előírtnál, a kormányoszlop terhelés hatására összecsukódott. A lábbal hajtható kismotor, quad és gokart formájú járművek közül minden ellenőrzött termék megfelelt az előírásoknak.

A laboratórium vizsgálta a gyerekgondozási eszközöket is. A 28 ellenőrzött termék közel felénél hiányosságok merültek fel:

  • az etetőszékek nem voltak elég stabilak, oldalra vagy hátrafelé felborultak, egy esetben a fej beszorulásának lehetősége is fennállt.
  • A bébikompok elégtelen stabilitásuk vagy terhelhetőségük, a lépcsőről való leesés és az összecsukódás kockázata miatt balesetveszélyesek.
  • Az utazóágyak esetében többnyire a borulásveszéllyel volt probléma, valamint a matrac összecsukódásával, amely azért jelent fulladásveszélyt, mert alá kerülve a kisgyermek nem kap levegőt.

A vizsgált termékek listája a kormányzati honlapon megtalálható.

(Címlapkép: www.kormany.hu)