Arnold, Levente
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Nagy bajban van a Vapiano

GettyImages-1140435439
2019.05.22. 15:08

Tavalyi tőzsdei bevezetésük óta értékük háromnegyedét vesztették el a német központú Vapiano étteremláncot üzemeltető cég részvényei.

Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülései szerint a Vapianónak péntekig kell leadni a pénzügyi beszámolóját, és a cég akkor menekülhet csak meg, ha addig a legnagyobb befektetőik, a Tschibo és a Wella családok rábólintanak arra, hogy 30 millió eurós hitellel mentsék ki a céget.

Elemzők szerint az étterem működésével több baj is van, az étterem gyors kiszolgálást ígért, ehelyett gyakran alakultak ki a Vapianókban hosszú sorok, több alkalommal munkaügyi és közegészségügyi botrányokba keveredtek, raadásul az elsietett és helyszínválasztás szempontjából is elhibázott nemzetközi terjeszkedés sem tett túl jót a cég gazdálkodásának. A tőzsdei bevezetésre is a terjeszkedés finanszírozása miatt volt szükségegyébként.

Magyarországon jelenleg öt Vapiano működik, négy a fővárosban és egy Győrben. Két nagy bevásárlóközponti étterem (MOM, Westend) mellett a két önálló üzlet a Bécsi úton és a Vörösmarty téren található. A Vapiano működésének sajátosságai a vendégek szeme előtt elkészített ételek, illetve a távozásnál rendezendő és addig egy intelligens chipkártyán vezetett fogyasztás.

(Borítókép: Vapiano étterem Kölnben. Fotó: picture alliance / Getty Images)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!