Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rockefeller háromszor gazdagabb volt, mint Jeff Bezos

2019.05.22. 14:06

117 milliárd dolláros vagyonával Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere, de ha GDP-arányosan nézzük, akkor John D. Rockefellernek háromszor nagyobb vagyona volt 1937-es halálakor, mint amekkora ma Bezosnak van, írja a Bloomberg.

Nem könnyű összehasonlítani a különböző korokban élt emberek vagyonát, de a measuringworth.com oldalt működtető Samuel Williamson közgazdász szerint pontosabb képet kapunk, ha a vagyon és a GDP arányát vizsgáljuk. Rockefeller életében másfél milliárd dollárnyi vagyont gyűjtött, ami az inflációval számolva ma 26 milliárdot érne. Fontos azonban, hogy

az olajmágnás vagyona 1937-ben az amerikai gazdaság 1,6 százalékát tette ki,

amit, ha az USA mai GDP-jéhez mérünk, akkor 331 milliárd dollárt kapunk (96 ezer milliárd forint), ami háromszorosa Bezos vagyonának.

A közgazdász megvizsgálta, hogy mekkora vagyona lenne ma a történelem leghíresebb embereinek, ha azt vennénk alapul, amikor a legvagyonosabbak voltak életükben.

Bill Gates legvagyonosabb időszakában mért vagyona ma 213 milliárd dollárt érne. Andrew Carnegie, a 19-20. század fordulóján élt acélipari mágnás vagyona ma 321 milliárd dollárt érne. A Spartacus rabszolgalázadását leverő Marcus Licinius Crassus pedig ma 210 milliárdnyi vagyon birtokosa lenne.