Andy Vajna után a Microsoft exvezére kerül az Est Mediába

2019.05.23. 15:05
Az Est Media Nyrt. egy üres, de a tőzsdén mégis 10 milliárd forintra értékelt cég. Hamarosan a vállalat igazgatóságába kerülhet be Papp István (korábban Cisco, T-Systems, Microsoft, HIPA). A személyi döntés további változásokat sejtet, de vajon mi készül a cégnél?

A Budapesti Értéktőzsde legújabb kori történelmének sajátossága, hogy a magyar kisbefektetők nem annyira fundamentumok, hanem jövőbeli remények alapján árazzák be a részvényeket. Május 22-én, a tőzsdei kereskedés zárása után is olyan meglepő közlemények jelentek meg a Budapesti Értéktőzsde honlapján, amely alapján elindulhattak a találgatások.

Az Est Media Nyrt. ugyanis bejelentette, hogy az igazgatóságába bekerülhet a hazai Microsoft korábbi vezetője, Papp István, illetve Perger Gábor ügyvéd, valamint a társaság a részvényszámot két és félszeresére növelő méretes tőkeemelésre is készül.

A két új jelöltet a társaság május 28-án folytatódó közgyűlésén választhatják meg, és a cég közleménye szerint az ő elsődleges feladatuk a stratégiai befektető bevonását célzó tranzakciós folyamat levezénylése lesz.

Mi jöhet még?

Az Est Media cég és a részvénye az elmúlt két évben megjárta a mennyet és a poklot is. Ebben a történetben és a részvényekkel folytatott kitartó bűvészkedés, vagy élethalál harc során szinte naponta változik a hangulat. A cég előbb majdnem csődbe ment, de aztán megmenekült, utána Andy Vajna szállt be és úgy nézett ki, hogy értékes tartalmakkal tölti meg a társaságot, de a filmmogul váratlan halála után ez a terv meghiúsult.

A részvényárfolyam eközben járt 2 forint alatt, de volt ennek százszorosa is, mostanában pedig éppen 100 forint körül áll, amivel az összesen 101,8 millió papír együttesen 10 milliárd forintot ér.

Ám a cégnek nincs tevékenysége és nincs bevétele, így valakinek az elmúlt időszakban is finanszíroznia kellett. Ami emögött van, azt nehéz követni, de az biztos, hogy valami bombaüzlet körvonalazódik. Legalábbis valakinek. Az igazgatóság ugyanis most elhatározott egy tőkeemelést, mégpedig névértéken.

Ez az Est Media esetében részvényenként 0,78 forint.

Ízlelgessük ezt egy kicsit! A társaság a meglevő 101,8 millió részvénye mellé kibocsát 156 millió új részvényt, amivel eléri, hogy a hitelezői 121,8 milliót forintnyi követelést már nem követelnek majd a társaságtól. A tőkeemelés előtt a cég 10 milliárdot ért. A bejelentés utáni első kereskedési napon, május 23-án, ugyanennyit.

Játék a tortával

Na de hogyan tovább? Gondolkodjunk egy cukrász agyával! Ha a cukrász elkészít egy meggyes-marcipános tortát, majd azt felvágja 10 szeletre, akkor 400 forintot kérhet egy szelet tortáért. Ha azonban nagyon vékony szeleteket vág, és 25 szeletre osztja a tortát, akkor vajon mennyit kérhet? Erről szól az Est Media nagy dilemmája is. Ha azt gondoljuk, hogy a társaság értéke nem változott a tőkeemeléssel, de ez az érték már nem 100, hanem 250 millió részvény között fog megoszlani, akkor vélhetően egy papír ára leesik 100 forintról, 40 forintra. Ha azonban a részvények értéke továbbra is elszakad a fundamentumoktól és a remény árazza be, akkor az is lehet, hogy marad a 100 forintos ár, ebben az esetben az Est Media összértéke felértékelődik 25 milliárd forintra. Akárhogyan is történik, az, aki 0,78 forintos áron jegyezhet le a 40-100 forintot érő részvényekből, alighanem a világ legnagyobb üzletét valósítja meg.

Köztes állapot

Ha az Est Media évek óta tartó küzdelme az életben maradásért és/vagy a nagy kiszállásért egyszer eredményre vezet, akkor vélhetően valamit belepakolnak majd ebbe az üres vázba, új neve lesz a cégnek és egy egészen más tartalommal kezdheti meg a működését a tőzsdén. Ha megint nem sikerül valami valódi sztorit bemutatni, akkor előbb-utóbb elfogy a sok spekuláns türelme.

Papp Istvánék színre lépése vélhetően csak egy köztes epizód egy komolyabb tranzakció-sorozatban, a nagy kérdés továbbra is az, hogy ki és milyen tartalommal tölti meg az üres tőzsdei vázat, vélhetően erről majd újabb közgyűlés dönt.

Papp István 2011 és 2015 között vezette a hazai Microsoftot, ebben az időszakban foglalkozott a cégnél kormányzati kapcsolatokkal Sagyibó Viktor. Aztán 2016-ban kirobbant egy botrány, a Microsoft belső vizsgálatba kezdett, de amerikai hatóságok is azt firtatták, hogy az amerikai cég, a hazai vendorai és a magyar kormányzat közötti kapcsolatrendszerben volt-e valahol nemtelen elem. Papp István ekkor már Szingapúrban dolgozott a Microsoft egy magasabb posztján, de nagyon gyorsan el kellett hagynia a posztját. Magyarországon ugyanis kirobbant a Microsoft-botrány.

4iG és Est Media

Miért különösen pikáns mindez? Elsősorban azért, mert Papp István készülő igazgatósági tagságából arra lehet következtetni, hogy informatikai profillal töltődik meg az Est Media, vagyis a tőzsdén a másik informatikai csoport, a 4iG versenytársa lehet. Ez több szempontból is érdekes:

  • A 4iG-t nemrégiben hírbe hozták, a korábban éppen Papp István vezette T-Systems-szel.
  • Az Est Media igazgatóságában, vélhetően a tulajdonosi struktúrájában felbukkanhat Papp István.
  • Egykori kollégája Sagyibó Viktor pedig, ha nagyon rövid ideig is, de a 4iG-nek is volt a vezetője. A posztról két hét után családi okok miatt lemondott. A Microsoft éppen ekkor újrarajzolta a hazai disztribúciós ezért sokan úgy értelmezték, hogy a „családi ok” a hazai informatikai cégek népes családjaként értelmezhető inkább.

Mindenesetre akkor Sagyibó Viktor és Papp István is – hála a magyar államnak – puhára esett, előbbi miniszteri biztos, utóbbi rövid ideig a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnökhelyettese lehetett. Hiába, ez egy nagyon kicsi ország.