Június 3-tól lehet venni az új, kedvező kamatozású állampapírból

2019.05.24. 13:01

Magyar állampapír plusz (máp plusz) néven június 3-tól jegyezhető a legújabb, minden eddiginél kedvezőbb hozamot biztosító lakossági állampapír - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca közleménye szerint, amit pénteken juttattak el az MTI-nek.

A tárcavezető kiemelte, a máp plusz fél év után 3,5, egy év után 4 százalék kamatot fizet, majd félévente 50 bázisponttal növekszik a kamat, így az ötödik év végén eléri a 6 százalékot. Egymillió forintos befektetés esetén például öt év alatt 270 ezer forintos hozam írható jóvá, amely adómentes jövedelem.

A pénzügyminiszter elmondta, a máp plusz jegyzése nagyon egyszerű lesz, csupán egyetlen számla szükséges hozzá, online is jegyezhető, és elérhető lesz a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta kirendeltségein, a lakástakarék-hálózaton keresztül, és várhatóan a kereskedelmi bankok fiókjaiban is.

Varga azt mondta, az új termék bevezetésével még kiegyensúlyozottabbá válik az államadósság finanszírozása is, hiszen a lakosság az állam szempontjából megbízható befektető.  A devizaadósság csökkentése régóta célja a kormánynak, nemrég Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója beszélt arról, hogy az az ÁKK szeretné elérni, hogy öt év alatt megduplázódjon a lakossági állampapírok állománya. Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár már egyenesen azt mondta, hogy lenulláznák Magyarország devizaadósságát.

Az új fajta állampapír előnyeiről és kockázatairól ebben a cikkben írtunk részletesebben.  • Hírek
  • Megtakarítás