Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Megvette a debreceni önkormányzat a BMW-gyárnak helyet adó területeket

Image uploaded from iOS (2)
2019.05.24. 15:41

Megvette a debreceni önkormányzat a leendő BMW autógyárának is helyet adó északnyugati gazdasági övezet 400 hektáros területet - közölte a városháza sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint a fejlesztési övezet kialakításának első üteme 150 tulajdonost érintett. Az esetek 93 százalékában közös megegyezéssel - adásvétellel vagy csereterület biztosításával - zárult a folyamat, a terület 7 százalékát pedig kisajátították (erről ebben a cikkben írtunk részletesebben).

A kifizetések folyamatosak, a megállapodásoknak, vagy a határozatoknak megfelelően. Az önkormányzat 300 hektár csereterületet biztosított, amely 14 hektár kivételével az érintett gazdák tulajdonába került.

A tárgyalások ideje alatt a területen előzetes munkálatokat - a lőszermentesítést és a régészeti vizsgálatokat - végeztek a földtulajdonosok hozzájárulásával, így az ütemtervnek megfelelően, fél évvel a szerződés aláírását követően lezárulhatott az északnyugati gazdasági övezet kialakításának első üteme. 

A gazdasági övezethez szükséges infrastruktúra kialakításának előkészítése zajlik, ez szükségessé teszi további területek megszerzését is. Az erre vonatkozó tárgyalások folyamatban vannak az érintett tulajdonosokkal.

A debreceni beruházást tavaly július végén jelentették be, a kormány 14 hónapig tárgyalt az autógyárral, sokáig titkolniuk kellett a lehetséges megállapodást, még Debrecen közgyűlésének is titkosankellett szavazniuk a projektről. Közel egymilliárd euróért épül a gyár, ami ezer családnak biztosít majd megélhetést, és évi 150 ezer autót gyártanak majd.

Az önkormányzat márciusban jelentette be, hogy a BMW-gyárnak is helyet adó északnyugati gazdasági övezet infrastruktúrájának kialakításával az erre kiírt pályázat nyertesének, a Market Építő Zrt.-nek 2019 őszéig kell végeznie a beruházás első, majd 2020 áprilisáig a második ütemével. A cég nettó 22,29 milliárd forintért vállalta a munkát.

Debrecen északnyugati gazdasági övezete ipari és infrastrukturális beruházásainak előkészítése, megvalósítása érdekében a kormányzat és a város együttműködési, támogatási megállapodást írt alá. A tavaly év végi bejelentés szerint a kormány 130 milliárd forinttal támogatja a közúti és vasúti fejlesztéseket, valamint a közműberuházásokat.