Legyen óvatos, egyre több a hamis euróbankjegy!

2019.05.28. 13:50 Módosítva: 2019.05.28. 13:50

Németországban majdnem 100 ezer hamis bankjegyet találtak tavaly, ez 10 százalékos növekedés, derült ki a német bűnüldöző hatóság, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal jelentéséből, amelyet a privatbankár.hu szemlézett.

A bankjegyek össznévértéke 17 millió euró volt (5 és fél milliárd forint), ez nagyjából két és félszerese az egy évvel korábbinak. A megindított eljárások száma (3469) viszont kissé csökkent.

Európában majdnem 1,2 millió volt a hamis bankjegyek száma, ez 30 százalékos emelkedés az előző évhez képest.

Ezek névértéke több mint 100 millió euró volt (32 milliárd forint), ami 82 százalékos növekedés. 

A jelentés szerint a hamis bankjegyek terjesztésében óriási szerepe van a darknetnek, a hamisításhoz használatos felszerelést ugyanis sok bűnöző ott szerzi be, de az sem ritka, hogy ott rendelik meg a hamis pénzt, amit aztán csomagküldő szolgálatokkal szállítanak házhoz.

A nemzetközi, szervezett pénzhamisító bandák mellett nem ritkán magánszemélyek is belevágnak a pénzhamisításba. Tavaly három nagyobb bűnbandát kapcsoltak le, az egyik főleg török, a másik olasz, a harmadik pedig német állampolgárokból állt. A jelentés kiemeli, hogy nőtt a 21 évnél fiatalabb elkövetők száma.

A hamisítványok nagyjából 40 százaléka egyszerű fénymásolat, amelyet kínai technológiából származó hologramokkal látnak el. Leginkább az 50 euróst hamisítják,

a bűnözők az érmékkel is próbálkoznak, de az alacsony érték miatt ezeket kihagyta a jelentésből a hatóság.

A német Bundesbank tanácsai szerint fontos, hogy ne csak egy biztonsági elemet figyeljünk a pénzeken. Érdemes fejben tartani néhányat, hogy azok alapján vizsgálódhassunk, és célszerű összehasonlítani a pénzt egy másik bankjeggyel. Sokszor a tapintás, és a pénz behajtása is hasznos lehet. Kétség esetén persze érdemes felkeresni egy bankot.

A Magyar Nemzeti Bank összeírt pár tanácsot a hamis bankjegyek kiszűrésére, de az Európai Központi Bank magyar nyelvű, videókkal és fotókkal színesített gyorstalpalóját is érdemes átnézni.